събота, 21.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС осъжда решението на Русия да спре сделката за зърно въпреки усилията на Турция

      Loading the player...

      Европейският съюз осъди решението на Русия да се оттегли от черноморската сделка за зърно въпреки усилията на Турция да посредничи.

      „Категорично осъждам циничния ход на Русия да прекрати Черноморската инициатива за зърно, въпреки усилията на ООН и Турция“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в туит в понеделник.

      „ЕС работи за осигуряване на продоволствена сигурност за уязвимите по света. #EUSolidarityLanes ще продължи да изнася хранително-вкусови продукти от Украйна и на световните пазари“, добави тя.

      Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел коментира, че съжалява за решението на Русия.

      „Това е нещо много сериозно, което ще създаде много проблеми на много хора по света“, каза той на прага на срещата на върха ЕС-Общност на държавите от Латинска Америка и Карибите (CELAC) в Брюксел в понеделник.

      „Ние, от наша страна, ще направим всичко възможно чрез нашите алеи за солидарност, за да направим украинското зърно достъпно за хората, които ядат от него“, добави Борел.

      „И аз трябва да обвиня Русия за това решение. Напълно неоправдано. Въоръжаване на глада на хората“, каза представителят на ЕС.

      По-рано в понеделник Кремъл обяви, че е спрял сделката, заявявайки, че руската част от споразумението не е изпълнена.

      Споразумението, първоначално подписано през юли миналата година в Истанбул от Турция, ООН, Русия и Украйна, имаше за цел да възобнови износа на зърно от украинските пристанища. Този износ беше спрян в резултат на руско-украинската война, която започна през февруари 2022 г.

      На 18 май сделката беше удължена за допълнителни 60 дни, осигурявайки продължаване на износа на зърно по споразумението и предотвратявайки хранителна криза в света.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ