четвъртък, юли 25, 2024
19.2 C
София
20 C
Пловдив
21.8 C
Варна
НачалоСвятБлизък ИзтокBusiness Insider: "Повече от 2 милиона души в Газа са в капана...

Business Insider: „Повече от 2 милиона души в Газа са в капана на хуманитарна катастрофа“

Повече от 2 милиона души живеят в Ивицата Газа, която е изправена пред наказателна контраатака от страна на Израел. За това съобщава Бизнес Инсайдър. Експерти  твърдят, че Газа е в разгара на хуманитарна криза и хората изчерпват основните си запаси. Кризата се изостря от факта, че Газа е блокирана от 16 години, допълва изданието.

Жилищни сгради, джамии и други биват събаряни от въздушни удари, достъпът до електричество, гориво, лекарства и храна е отрязан от израелските служители,  а болниците работят с резервни генератори и мога да бъдат захранени само още няколно дни. Израел също вероятно се подготвя за наземно нападение, информира Бизнес Инсайдър.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова световната общност да изпрати хуманитарна помощ в региона, а Световната здравна организация работи с египетското правителство, за да бъдат доставено здравно продоволствие на цивилните, предава още изданието.

„Хората в  Газа вече бяха в уязвимо положение в резултат на 16 години живот в затворени условия, ограничения върху достъпа до свобода на движение и възможностите за работа, както и за търговия“. Това заяви Акшая Кумар, директор на Crisis Advocacy в Human Rights Watch. „И сега те губят дори незначителните възможности, които са имали“, каза още тя. 

Експерти по правата на човека,  заявяват пред Insider,  че опустошената в Ивицата Газа – територия от почти 140 квадратни мили с размерите на Филаделфия, която се контролира от Хамас – е опустошена от военния отговор на Израел и допълват, че може да стане много по-лошо. Групи молят за създаването на хуманитарни коридори, за да доставят така необходимите доставки в хванатия в капан регион.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пък заяви в сряда, цитиран от CNN, че се обсъжда хуманитарен коридор,  а говорителят на ООН призова за такъв, като заяви, че „гражданите имат нужда от защита“. 

Бизнес Инсайдър се позовава и на изявление от сряда на Говорителя на Белия дом Джон Кърби , според когото САЩ водят активни преговори с Израел и Египет. „Цивилните не са виновни за това, което направи Хамас“, каза Кърби. Той посочи още, че цивилните „не са направили нищо лошо“ и САЩ продължават с  подкрепата си за безопасно преминаване. 

„Има ясно изчисление за това колко дни хората в Газа могат да издържат, като използват гориво за генератори, за да управляват своите помпени станции или електроцентрали“,  заяви още Акшая Кумар. „И тази прогноза е смразяваща –  да се знае, че израелските власти не само са наясно с това, но и разчитат на това, за да наложат своите условия за обсада“, допълни тя.  

Insider съобщава, че хората в Газа,  почти половината от които вече живеят в бедност,  усещат ефекта от прекъсването. По-рано изданието разговаря с Иван Каракашян, ръководител на кантора  в Йерусалим за неправителствената организация „Норвежки съвет за бежанците“, който споделя, че работниците на място са изчислили във вторник, че нещата от пъра необходимост, включително храна, може да свършат в Газа в следващите четири до шест дни.

Кумар каза още, че нейните колеги в Газа са виждали линейки и бежански лагери, поразени от ракети, и са описали ужасни условия в пренаселените клиники, които нямат достъп до подходящи медицински консумативи за лечение на ранените. А  опитите за доставка на жизненоважните стоки засега са без успех. „Мисля, че хората просто живеят в абсолютен ужас и страх и това са хора, които са минали през това и преди.  но не знаят какво да очакват, защото интензивността на бомбардировките и изявленията на израелски официални лица са наистина заплашителни ,“ допълни още Кумар.

Според Бизнес Инсайдър от началото на конфликта САЩ се фокусират предмино  върху подкрепата за отговора на израелското правителство срещу Хамас, който беше насочен срещу цивилно население и остави най-малко 1200 жертви при последната си атака срещу Израел. CNN съобщава, че американският президент Джо Байдън остро осъди атаките и не се знае дали е поискал от Израел да практикува сдържаност във военната си кампания. 

Говорител на Държавния департамент пък  заяви пред Insider, че Байдън ще подкрепи Израел с всичко необходимо в момента, а САЩ ще предоставят хуманитарна помощ на Газа и Западния бряг чрез доверени партньори и в координация с израелски официални лица.

„Това са 75 години“, сподели Ахмад Абузнайд, изпълнителен директор на Кампанията на САЩ за палестинските права. „Хората трябва да разберат, че този проблем не се появи през последните три дни. Те също трябва да разберат, че на палестинския народ отново са отказани правата му и правото му на самоопределение. Няма военна сила, която да защитава палестинския народ“ допълни той, цитиран от Insider.

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама - spot_img

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ