неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      Молитва за мир: Политически послания в Софийската синагога

      България осъжда остро терористичния акт на „Хамас“ и застава категорично зад Израел. Това послание отправиха президента Румен Радев, председателя на НС Росен Желязков, вицепремиера Мария Габриел и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, които се включиха в Молитва за мир в Софийската синагога.

      Събитието е отклик на еврейската общност в България и всички приятели на Израел, и е насочено към изразяване на солидарност и съпричастност към жертвите и техните семейства, както и призив за мир в региона след безпрецедентната терористична атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

      Президентът Румен Радев изказа съболезнования на близките на загиналите и изрази надежда, че гражданите, взети за заложници, възможно най-скоро ще се завърнат живи и здрави.

      „В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на „Хамас“ срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви“, каза президентът Радев. По думите му сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство са отприщили вълна от гняв и възмущение по целия свят.

      Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че България Осъжда по най-категоричен начин бруталните терористични атаки на „Хамас“ в Израел.

      Председателят на Народното събрание Росен Желязков изтъкна, че за българския народ – еврейският е братски.

      Седми октомври ще остане в историята не като поредния, за съжаление, акт на терор, ще остане като онова най-зловещо изражение на библейската хилядолетна борба между доброто и злото, заяви той. Много ясно изразяваме нашата солидарност и съпричастност, не само с болката и страданието на нашите братя и сестри, изразяваме нашето разбиране, зов за легитимен отговор на тази непредизвикана агресия. Отговор, който не е просто регионален сблъсък, това е този отговор, който трябва да възстанови човешкия баланс от борбата между борбата на доброто и злото. Онзи отговор, с който трябва да покажем на света, че тероризмът няма място в нашия живот – не само, защото е въпрос на възмездие, а защото е въпрос на справедливост, а справедливостта – това е сбъдването на доброто върху злото, коментира още Росен Желязков.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ