неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      Какво знаем за смъртоносния взрив в болницата Ал Ахли в град Газа?

      Във вторник вечерта в Газа се появиха съобщения за експлозия в болницата Ал-Ахли в град Газа, която беше препълнена както с жертви на 10-дневните израелски въздушни удари, така и със семейства и други, които са намерили убежище на територията на болницата.
      Видеозаписи от болницата показаха оранжева огнена топка и пламъци, обхванали сградата и територията. Видеото показва външната страна на болницата, където са лагерували безброй палестински семейства. 
      Хасан Абу Сита, пластичен хирург, работещ в al-Alhi, каза, че болницата е била пълна с вътрешно разселени хора, търсещи подслон от израелски въздушни удари, когато чул силна експлозия и таванът на операционната му зала се срутил.
      „Ранените започнаха да се влачат към нас“, написа той в акаунт, публикуван във Facebook. Той видял стотици мъртви и тежко ранени хора. „Поставих турникет на бедрото на мъж, на когото кракът беше отнесен и след това отидох да се погрижа за мъж с проникващо нараняване на врата“, каза той.
      Болницата Ал-Ахли е изцяло финансирана от Англиканската църква, която казва, че съоръжението е независимо от всякакви политически фракции в Газа.
      Министерството на здравеопазването на територията, контролирана от Хамас, съобщи, че най-малко 471 души са били убити при удара срещу болницата в Газа, като добави, че повече от 300 други са ранени. Говорителят на здравното министерство Ашраф Ал-Кудра каза, че броят на загиналите вероятно ще нарасне още повече, докато спасителите изваждат телата изпод развалините.
      Линейки и частни коли откараха около 350 пострадали в главната болница на град Газа, ал-Шифа, която вече беше препълнена с ранени от други удари, каза нейният директор Мохамед Абу Селмия. Лекарите в претоварената болница прибягнаха до операции на пода и в залите, предимно без упойка.
      „Имаме нужда от оборудване, имаме нужда от лекарства, имаме нужда от легла, имаме нужда от анестезия, имаме нужда от всичко“, каза Абу Селмия. Той предупреди, че горивото за генераторите на болницата ще свърши до часове, което ще наложи пълно спиране, освен ако доставките не влязат в ивицата Газа.
      Министерството на здравеопазването на Газа, управлявано от Хамас, веднага обвини израелските военно сили, че са нанесили въздушен удар, който е убил най-малко 500 души. Скоро след това израелските власти отрекоха да са замесени, като обясниха случилото се с неправилно изстреляна ракета от палестинската въоръжена групировка Ислямски джихад – която на свой ред отрече твърдението.
      В сряда израелски военен говорител каза пред журналисти, че няма структурни щети по сградите около болницата Ал-Ахли ал-Араби и няма кратери, съответстващи на въздушен удар. Говорителят обвини Хамас в преувеличаване на броя на жертвите от експлозията и каза, че не може да знае толкова бързо, колкото твърди, какво е причинило експлозията.
      Помолен да обясни размера на експлозията на мястото, контраадмирал Даниел Хагари каза, че е в съответствие с неизразходваното ракетно гориво, което се е запалило. „По-голямата част от тези щети биха били причинени от горивото, а не само от бойната глава“, каза израелският говорител.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ