вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      Жертвите от израелските атаки в Газа са вече над 6500

      Израел бомбардира Ивицата Газа, докато се подготвя за сухопътна инвазия, която според нея има за цел да унищожи палестинската въоръжена групировка Хамас, тъй като Русия предупреди, че конфликтът може да се разпространи извън Близкия изток. Това предава агенция „Ройтерс“.

      В обсадената Газа хуманитарните доставки бяха критично ниски, тъй като световните сили не успяха да се споразумеят за затишие на боевете, за да доставят помощ, а жителите погребаха мъртвите в масови гробове, докато броят на цивилните жертви расте.

      Като индикация, че Израел разширява нападенията в Газа, които започнаха през уикенда, военните казаха, че сухопътните сили са атакували множество цели в управлението на Хамас анклав в четвъртък, преди да бъдат изтеглени, в това, което армейското радио определи като най-голямото нахлуване в тази война.

      Президентът на САЩ Джо Байдън, в забележки извън контекста на войната, каза в сряда, че бъдещето трябва да включва израелски и палестински държави рамо до рамо.

      „Израелци и палестинци еднакво заслужават да живеят рамо до рамо в безопасност, достойнство и в мир“, каза още Байдън на съвместна пресконференция във Вашингтон с гостуващия австралийски премиер Антъни Албанезе.

      Американският президент заяви, че вярва, че една от причините подкрепяната от Иран Хамас да атакува Южен Израел на 7 октомври, убивайки най-малко 1400 души и вземайки десетки заложници, е да попречи на нормализирането на отношенията между Израел и Саудитска Арабия.

      Руският президент Владимир Путин предупреди, че конфликтът може да се разпространи извън Близкия изток и коментира, че е грешно невинни жени, деца и стари хора в Газа да бъдат наказвани за престъпления на други хора. „Нашата задача днес, нашата основна задача е да спрем кръвопролитията и насилието“, каза Путин на среща с руски религиозни лидери от различни религии, според стенограма на Кремъл. „В противен случай по-нататъшната ескалация на кризата е изпълнена с тежки и изключително опасни и разрушителни последици. И не само за региона на Близкия изток. Тя може да се разпростре далеч отвъд границите на Близкия изток“, добави руският лидер.

      Отразявайки опасенията, че войната в Газа може да се разпространи, Wall Street Journal съобщи, че Израел се е съгласил да отложи нахлуването в Газа, докато американските системи за противовъздушна отбрана не бъдат поставени в региона още тази седмица за защита на американските сили.

      Попитани за доклада, американски служители заявиха пред Ройтерс, че Вашингтон е изразил загрижеността си пред Израел, че Иран и подкрепяните от Иран ислямистки групи могат да ескалират конфликта, като атакуват американски войски в Близкия изток. Те казаха, че едно израелско нахлуване в Газа може да бъде спусък за иранските проксита.

      Войната в Газа вече предизвика конфликти извън палестинските територии. Израелски военни самолети удариха инфраструктура на сирийската армия в сряда в отговор на ракети, изстреляни от Сирия, съюзник на Иран. Израел също атакува сирийското летище Алепо и подкрепяната от Иран Хизбула в Ливан.

      Русия и Китай наложиха вето на изготвената от САЩ резолюция на Съвета за сигурност, призоваваща за прекъсване на военните действия, за да се позволи доставката на храна, вода и лекарства на палестинските цивилни. Обединените арабски емирства също гласуваха против, докато 10 членове гласуваха за, а двама се въздържаха. Русия направи противопоставящо се предложение, което се застъпваше за по-широко прекратяване на огъня, но не успя да спечели минималния брой гласове. Израел бе против двете, като коментира, че Хамас само ще се възползва и ще създаде нови заплахи за цивилните в Газа.

      Тъй като броят на жертвите в Газа нараства, палестинците погребват неидентифицираните мъртви в масови гробове с номер вместо име, казват жителите. Някои семейства използват гривни с надеждата да намерят близките си, ако бъдат убити. Израелските ответни удари са убили над 6500 души, съобщи в сряда здравното министерство в управляваната от Хамас ивица. Ройтерс не успя да провери независимо данните за жертвите на нито една от страните.

      Байдън каза в сряда, че „няма доверие в броя, който палестинците използват“ за броя на загиналите, но не каза защо е скептичен.

      В САЩ Съветът по американо-ислямските отношения (CAIR) заяви, че е „дълбоко обезпокоен“ от коментарите на Байдън относно данните за Газа и призова президента да се извини.

      Израел се закле да унищожи Хамас, който управлява Газа. Премиерът Бенямин Нетаняху каза в телевизионно изявление, че Израел „се готви за сухопътна инвазия. Няма да уточнявам кога, как или колко“. Израелски танкове и войски са струпани на границата с Газа в очакване на заповеди. Израел е призовал 360 000 резервисти.

      Международният натиск нараства да се отложи всяко нахлуване в Газа, не на последно място заради заложниците. Повече от половината от приблизително 220-те заложници, държани от Хамас, имат задгранични паспорти от 25 различни държави, заявиха от израелското правителство. Смята се, че много от тях са имали двойно израелско гражданство.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ