петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Гръцките медии коментират участието на Асен Василев на форума за транспортна свързаност в Югоизточна Европа

      Гръцките медии коментират участието на българския министър на финансите Асен Василев на международния форум за транспортна свързаност на страните в Югоизточна Европа, който се провежда в Солун.

      Министър Василев  акцентира върху идеята магистралата, която свързва България и Гърция, да се продължи до Румъния през България. С тази магистрала се свързват българските пристанища със Средиземно море, отбеляза Василев.

      В бюджета на България за този проект са заложени гаранции от 6 милиарда евро, а финансирането е от средства от ЕС. Страните от Югоизточна Европа имат нужда от тази свързаност за развитие на търговията след войната в Украйна и събитията в Газа. Проектът ще бъде завършен до пет години по прогнози на българското правителство.

      Тръбопроводът Бургас- Александруполис включва два участъка – един за суров нефт и един за нефтопродукти, поясни финансовият министър. Този тръбопровод е от геополитически важност заради войната в Украйна.

      Позицията на министър Василев е отразена от централните гръцки медии, предава БНР.

      На международния форум в Солун гръцкото министерство на търговския флот представи предложение за транспортен коридор от гръцките до българските пристанища към Румъния.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ