неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      КНСБ иска 2 млрд. лв. за култура в Бюджет 2024

      На 1 ноември – Денят на народните будители, на официална пресконференция КНСБ представи исканията си към Бюджет 2024 в сферата на културата.

      Главният икономист на синдикалната организация Любослав Костов настоя да има 35% ръст на заплатите на служителите в музеите, библиотеките и читалищата от догодина.

      „Имаме нужда от култура не за да пълним оборотите на големи компании, а за да имаме духовен живот“, изтъкна Костов. За функция „Култура, спорт, почивни дейност и религиозно дело“ заделените средства са в размер от 0.4% от БВП за 2023 г., отчете той. За следващата година БВП ще е 205 млрд. лв. и разходи за култура трябва да станат 1% от БВП. Ако министърът на финансите Асен Василев поеме ангажимент за по-голямо финансиране на културата, средствата трябва да се вдигнат от 800 млн. лв. близо до 2 млрд. лв. от 1 януари 2024 г.

      Според КНСБ читалищата са едни от нещата, от които имаме нужда за развитие на културата.  За тях са необходими 38 млн. лв., за регионалните библиотеки – близо 11 млн. лв., малко над 10 млн. лв. са необходими за възнагражденията на музикалните и танцовите дейци. Около 1200 – 1300 лв. бруто е заплата на служителите в сферата на културата и като си платят данъците, падат под средната издръжка за живот.

      ,,Не искаме двойни заплати, не искаме тройни заплати, а да има догонващи стъпки, за да може секторът да си стъпи на краката“, настоя Костов.

      КНСБ иска 86 млн. лв. повече ръст на заплатите в сферата на културата в Бюджет 2024.

      Снимка: БГНЕС

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ