четвъртък, юли 25, 2024
19.2 C
София
20 C
Пловдив
21.8 C
Варна
НачалоБългарияБАЛОТАЖ: Гласуваме с машина и с хартиена бюлетина на втория тур на...

БАЛОТАЖ: Гласуваме с машина и с хартиена бюлетина на втория тур на кметския вот

Днес избираме на втори тур кметове на общини, на кметства и районни кметове в трите най-големи областни града – София, Пловдив и Варна, където на първия тур нито един от кандидатите не успя да спечели над 50% от подадените гласове. Изборът на общински съветници приключи миналата неделя. Това означава, че сега бюлетините ще са между 1 и 3. 

Избирателите в София ще упражнят вота си за кмет на столицата, след като до балотажа стигнаха кандидатът на коалицията ПП-ДБ-„Спаси София“ Васил Терзиев и на коалицията „БСП за България“ Ваня Григорова. 

Балотажи ще има и в почти всички столични райони с изключение на два – „Триадица“ и „Средец“, където районните кметове бяха избрани още на първия тур. В някои от околните села ще се гласува и за кмет на кметство. Същото се отнася и за Варна и Пловдив.

На втория тур освен с хартиена бюлетина ще може да се гласува и с машина – нещо, което не се случи на първия тур, тъй като часове преди вота тогава ЦИК отмени машинния вот. Но след решение на съда се наложи да върне машините за балотажа.

Така в секциите с над 300 избиратели, които са малко под 10 хиляди в страната, избирателите могат да избират как да упражнят правото си на глас – дали с машина или с хартиена бюлетина.

В секциите с под 300 избиратели ще се гласува само с хартиена бюлетина. Ако по някаква причина машината се развали, тогава се преминава също към гласуване с хартиена бюлетина. 
 
С влизането в секцията избирателят трябва да каже на членовете на комисията дали иска да гласува с хартиена бюлетина или на машина. При изявено желание за хартиения вариант той трябва да получи бюлетина за общински кмет, за районен кмет или за кмет на кметство, ако в населеното място има такъв вид избор. Ако желае да гласува с машина, ще получи от членовете на секционната комисия карта, която трябва да постави в слота на устройството.

СНИМКА: БГНЕС

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама - spot_img

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ