вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      Израел с доказателства, че Хамас държи заложници в детска болница в Газа

      Израелската армия е открила признаци, че „Хамас“ държи заложници в мазето на детска болница в Газа, съобщава „Ройтерс“.

      Вчера тя разпространи видео и снимки, показващи нещо, което твърди, че са оръжия, съхранявани от палестинската групировка в мазето на лечебното заведение. Освен това твърди, че по всичко личи, че там са държани и заложници.

      Говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари заяви, че армията е открила команден център с арсенал от оръжия, включително гранати, жилетки с експлозиви и други взривни устройства, съхранявани от бойци на „Хамас“ в мазето на болница „Ар-Рантиси“ – педиатрична болница, специализирана в лечението на онкоболни пациенти, предаде „Ройтерс“.

      „Освен това открихме признаци, че от „Хамас“ са държали заложници тук. В момента това е в процес на разследване. Но разузнаването ни го потвърждава“,  подчерта той.

      Хагари показа кадри от рудиментарни жилищни помещения, включително малка кухня, както и тунелна шахта, която по негови думи води до къщата на висш военноморски командир на „Хамас“.

      „Хамас“ е взел цялата тази зона под свой контрол и води войната си срещу израелците от тази болница“, категоричен бе той.

      Израелската армия е открила и мотоциклет със следи от огнестрелно оръжие, за който се смята, че е бил използван за отвеждане на заложници в Газа след изненадващото нападение на 7 октомври, когато въоръжени бойци на „Хамас“ нахлуха в Южен Израел, убиха около 1200 души и плениха други 240, съобщава „Ройтерс“.

      В отговор Израел предприе интензивна бомбардировка на ивицата Газа и сухопътна операция, при която израелските войски навлязоха дълбоко в анклава. По данни на палестинските здравни власти над 11 000 души са били убити в Газа.

      Вчера израелски танкове бяха разположени пред входа на болницата „Ал-Шифа“ – основната болница в Газа, където стотици пациенти все още чакат да бъдат евакуирани.

      Израел обвини „Хамас“, че използва болници и друга гражданска инфраструктура за укриване на командните си центрове и оръжейни позиции, както и че използва цивилни и болнични пациенти като живи щитове.

      На свой ред „Хамас“ и болничните власти в Газа отрекоха здравните заведения да са използвани с такива цели, добави „Ройтерс“.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ