петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      СТАРТ НА НАМАЛЕНИЯТА: „Черният петък“ е тук!

      „Черният петък“ следва Деня на благодарността, който в САЩ се празнува всеки последен четвъртък на ноември от Гражданската война насам. Самият термин е вече на няколко десетилетия, но не винаги е бил свързван с изгодното празнично пазаруване. 

      „Шофьорите на автобуси и таксита пък го наричат „Черен петък“ заради главоболията, които им създаде“, казва мениджър на универсален магазин пред АП през 1975 г., докато наблюдава усилията на полицаите да контролират тълпите. По-рано терминът се споменава и през 50-те и 60-те години. Цзе Чжан, преподавател по маркетинг в бизнес школа към университета на Мериленд, отбелязва използване на фразата през 1951 г. в търговски бюлетин от Ню Йорк – тогава тя обрисува тенденцията много служители да си вземат болничен след Деня на благодарността, за да си „направят“ дълъг уикенд.

      През последните десетилетия „Черният петък“ се прочу с потоците от хора в претъпканите магазини и безкрайните опашки от купувачи, чакащи на пост от полунощ с надежда да се доберат до желаните стоки на по-ниски цени. Възходът на онлайн пазаруването обаче направи възможно по-голямата част, ако не и всички покупки, да бъдат направени онлайн и тази тенденция се ускори от пандемията. И докато тълпите по молове и физически магазини понамаляха, обемът на електронната търговия изглежда няма да отстъпи.

      Според оценките на Националната федерация на търговците на дребно (National Retail Federation) 182 милиона американци планират тази година да пазаруват във физически магазини и онлайн през петте почивни дни около Деня на благодарността. Най-големи постъпления в касите се очакват именно на „Черния петък“, когато евентуалните купувачи се очаква да достигнат 130,7 милиона.

      Междувременно „Черният петък“ вече далеч не е само американско явление, а нещо познато и популярно в много държави по света.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ