понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      Стрелба в Йерусалим след като Израел и Хамас удължиха примирието в Газа с един ден

      Израел и Хамас постигнаха споразумение в последната минута в четвъртък за удължаване на шестдневното прекратяване на огъня с още един ден, за да позволят на преговарящите да продължат да работят по споразумения за размяна на заложници, задържани в Газа, с палестински затворници, предаде Ройтерс. 

      Примирието позволи доставянето на така необходимата хуманитарна помощ в Газа, след като голяма част от крайбрежната територия от 2,3 милиона души беше превърната в пустош от бомбардировките на Израел в отговор на смъртоносното буйство от бойци на Хамас на 7 октомври.

      „В светлината на усилията на посредниците да продължат процеса на освобождаване на заложниците и при спазване на условията на рамката, оперативната пауза ще продължи“, се казва в изявление на израелската армия, публикувано минути преди изтичането на временното примирие в 07:00 българско време. .

      Хамас, който освободи 16 заложници в замяна на 30 палестински затворници в сряда, заяви в изявление, че примирието ще продължи седми ден.

      Малко след споразумението израелската полиция съобщи, че двама палестински нападатели са открили огън на автобусна спирка по време на сутрешния час пик на входа на Йерусалим, убивайки двама души и ранявайки други осем. И двамата нападатели са били „неутрализирани“, се казва в съобщението.

      „Двама терористи пристигнаха на мястото с превозно средство, въоръжени с огнестрелни оръжия, тези терористи откриха огън срещу цивилни на автогарата и впоследствие бяха неутрализирани от силите за сигурност и намиращ се наблизо цивилен“, казаха от полицията.

      Условията на прекратяването на огъня, включително спирането на военните действия и навлизането на хуманитарна помощ, остават същите, според говорител на външното министерство на Катар. Катар е ключов посредник между воюващите страни, заедно с Египет и Съединените щати.

      Преди споразумението и Израел, и Хамас заявиха, че се готвят да подновят битките, тъй като преговорите за следващата група заложници, които трябва да бъдат освободени, изпаднаха в задънена улица.

      „Преди малко на Израел беше даден списък с жени и деца в съответствие с условията на споразумението и следователно примирието ще продължи“, се казва в изявление на кабинета на израелския премиер точно когато примирието трябваше да изтече.

      По-рано Хамас заяви, че Израел е отказал да приеме още седем жени и деца и телата на други трима заложници в замяна на удължаване на примирието.

      Хамас не назова имената на убитите, но каза в сряда, че семейство от трима израелски заложници, включително най-малкият заложник, 10-месечният Кфир Бибас, са загинали по време на израелската бомбардировка на анклава.

      Преди примирието Израел бомбардира територията в продължение на седем седмици и уби повече от 15 000 палестинци, според здравните власти в крайбрежната ивица.

      Деветдесет и седем заложници са били освободени от началото на примирието, според данни на Ройтерс. Израелската армия съобщи, че 145 заложници остават в Газа.

      В сряда вечерта двама руски граждани и четирима тайландски граждани бяха освободени извън рамките на споразумението, докато 10-те освободени израелски граждани включват петима с двойно гражданство, казаха официални лица. Те бяха холандски двоен гражданин, който също е непълнолетен, трима германски двойни граждани и един двоен гражданин на САЩ.

      Президентът на САЩ Джо Байдън беше решен да осигури освобождаването на всички заложници, държани от Хамас, след като американецът Лиат Бейнин беше освободен в сряда, се казва в изявление на Белия дом.

      САЩ настояват Израел да стесни зоната на бойни действия и да изясни къде палестинските цивилни могат да потърсят безопасност по време на израелска операция в южната част на Газа, казаха американски служители в сряда, за да предотвратят повторение на огромния брой жертви от атаките на Израел в северната част на Газа.

      Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди в сряда, че Ивицата Газа е в разгара на „епична хуманитарна катастрофа“ и той и други призоваха за прекратяване на огъня, което да замени временното примирие.

      Йордания ще бъде домакин на конференция, на която ще присъстват основните агенции на ООН, регионални и международни хуманитарни агенции в четвъртък за координиране на помощта за Газа, съобщиха официалните медии.

      Китай призова Съвета за сигурност в четвъртък да формулира „конкретен“ график и пътна карта за решение с две държави за постигане на „всеобхватно, справедливо и трайно“ уреждане на палестинския въпрос.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ