неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС: Има огромен риск от атентати по Коледа

      Европейският комисар по вътрешни работи Илва Йохансон заяви, че поляризацията в обществото, причинена от войната между Израел и Хамас, увеличава риска от насилие, съобщи Би Би Си.

      Нейните забележки дойдоха дни, след като турист беше смъртоносно намушкан с нож в Париж.

      ЕС ще предостави допълнителни 30 млн. евро за допълнителна сигурност, заяви Йохансон.

      Тя не уточни дали е имало някаква конкретна информация, която е довела до предупреждението.

      „Видяхме го наскоро в Париж, но за съжаление сме го виждали и по-рано“, добави тя преди срещата на вътрешните министри на ЕС.

      Подобно предупреждение отправи и германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер, която заяви, че ЕС трябва да следи отблизо заплахите и пропагандата, тъй като съществува висок „риск от по-нататъшно емоционализиране и радикализиране на извършителите на ислямистки прояви на насилие“.

      В много европейски държави се наблюдава рязко нарастване на престъпленията от омраза, откакто въоръжени лица от Хамас нападнаха израелски общности, при което загинаха около 1200 души, а много други бяха държани като заложници в Газа. Оттогава досега при израелското нахлуване в Газа са загинали над 15 000 души, по данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването.

      Министрите от ЕС заседаваха след смъртоносното нападение в близост до Айфеловата кула на 2 декември, при което 23-годишен германски турист на име Колин Б беше намушкан с нож, а приятелката му и британски турист бяха ранени.

      Полицията съобщи, че 26-годишният заподозрян французин, идентифициран като Арманд Р, който произхожда от нерелигиозно иранско семейство, се е заклел във вярност на групировката ИДИЛ.

      Мъжът, който е бил арестуван на мястото на инцидента, преди това е бил в затвора за планиране на терористичен заговор в бизнес района Ла Дефанс край Париж.

      През 2020 г. той е бил разпитван от френската полиция за това, че е общувал с Абдуллах Анзоров, който уби учителя Самуел Пати.

      Прокурорът за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар заяви, че майката на Арманд Р. е изразила загриженост за поведението му, въпреки че към момента не е имало доказателства за предприемане на допълнителни мерки срещу него.

      Германия също е била в повишена готовност за евентуално нападение.

      Миналата седмица две момчета бяха задържани в различни части на страната по подозрение, че са планирали войнстващо ислямистко нападение срещу коледен базар в град Леверкузен.

      А 20-годишен иракчанин, пристигнал в Германия миналата година, е задържан по подозрение, че е планирал нападение с нож на коледен пазар в Хановер.

      Ръководителят на германското вътрешно разузнаване в източната провинция Тюрингия Стефан Крамер предупреди за „значителния потенциал за опасност“, който симпатизантите на Хамас представляват не само за коледните базари, но и за големи спортни събития като Олимпийските игри в Париж и футболното първенство Евро 2024 през следващата година. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ