петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      БЪЛГАРИЯ ОТНОВО ЧАСТ ОТ СВЕТОВНИЯ ШАХ! ФИДЕ прие новата шахматна федерация БСФШ

      На Генералната асамблея на Световната федерация по шахмат ФИДЕ беше взето решение БСФШ да бъде приета за пълноправен член на организацията.

      В проведените разисквания се изказаха Ералд Дервиши и Даниел Флорея от Временната комисия за управление на българския шахмат, както и президентът на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили. Всички те бяха на едно мнение – БСФШ е изпълнила всички изисквания и отговаря на всички условия да бъде приета за пълноправен член на Световната федерация.

      Към делегатите се обърна и световната и европейска шампионка Антоанета Стефанова, която подчерта, че трудностите няма да спрат БСФШ по пътя към извеждането на българския шахмат на правилния път за развитие, като член на общото европейско и световно шахматно семейство.

      БСФШ беше приета за пълноправен член на ФИДЕ със 137 гласа „за“ и 6 „против“. С приемането във ФИДЕ е изпълнено условието, с което България в лицето на БСФШ, беше приета неотдавна и в Европейския шахматен съюз.

      Към момента лиценз от Министерството на младежта и спорта в България има друга организация – БФШ 2022, която също искаше да кандидатства за членство във ФИДЕ, но не бе допусната до гласуване. Сега се очаква БСФШ да поиска от ММС да получи лиценз.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ