сряда, 25.09.24
16.5 C
София
15 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Васил Терзиев: В събота започва прокопаването на тунела за разширението на метрото към “Слатина”

      Тази събота започва прокопаването на тунела за разширението на метрото към “Слатина”. Това написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук.
       „От 6 януари ще бъде затворено локалното платно на “Цариградско шосе” между бензиностанция OMV и Макдоналдс. Това налага промяна в организацията на движението на градския транспорт и автомобилите“, пише още в съобщението.
       
      Очаква се в площадката, която е под земята, тунелопробивната машина да бъде внесена първо на части и след това сглобена, което ще отнеме около 8 месеца.
       
       „Самата машина тежи 1600 тона и е дълга около 86 метра. За сравнение, тя е дъбка почти колкото презокеански пътнически самолет и тежи почти колкото 3 самолета. Само главата на машината е 9,4 метра в диаметър. Това е приблизително ширината на тунела, в който се движат метровлаковете, на които се возим всеки ден в метрото.Машината ще работи денонощно и може да прокопава около 9 метра на ден в зависимост от условията“.
       
      Терзиев обясни, че на мястото, където ще бъде затворено движението заради площадката, ще има метростанция и подземен буферен паркинг за 250 автомобила.
       
      „Отсечката от локалното платно ще остане затворена за около две години и половина. Изграден е и обходен път, но ние, разбира се, ще се постараем да възстановим движението в локалното платно много по-рано“.
       
      Кметът на София се извини на гражданите за временно неудобство, което ще бъде създадено на всички, които живеят, работят или пътуват редовно по маршрута на затворената отсечка и допълни, че когата метрото бъде завършено 75 000 души ще могат да ползват разширението на метро-линията и това е добра причина да приемем всички с разбиране промените сега.
      Снимка: БГНЕС
       
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ