сряда, 25.09.24
18.6 C
София
20 C
Пловдив
16.5 C
Варна
Search Suggestions

      Икономист: 2025-а почти сигурно няма да е тази, в която ще влезем в еврозоната

      „Това, което се случва от 2021 година е, че имаме висока инфлация и вследствие на това и на пазара на труда, в който има голямо търсене на работници, заплатите растат. Просто се оказва, че ако искате да задържите своите работещи при тези вървящи нагоре цени, се налага да увеличавате заплатата. Това нещо се случва от 2022 година насам. Тези увеличения на минималната работна заплата, тези административни начини за повишаване на доходите, аз ги намирам за по-скоро следствие на една тенденция, която така или иначе се случва на пазара на труда“.

      Това заяви за БНР икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев. 

      „Доходите настигат инфлацията, защото, ако вашите доходи не са пораснали от, да кажем, 2021 година насам с 30%, реалната стойност на вашите пари е спаднала и вие сте обеднели, без номинално вашата заплата да е отишла надолу“, добави още той. 

      „Моето очакване е този темп на бърз ръст на доходите да се забави, просто защото и ръстът на цените се забавя. В много от държавните сектори имаме почти автоматично актуализиране на заплатите. Това означава, че при тези работещи ефектът от инфлацията е по-нисък, макар че имаше отделни групи от публичния сектор, които протестираха през тази година – служители на НСИ, служители от културата, които не са получили този тип индексация и съответно техните доходи сериозно са изостанали. Частният през последните 2 години изпреварваше от гледна точка на наваксване на инфлацията, когато погледнем ниво статистика, но и там има определени сектори, в които ще има трудности“, уточни експертът. 

      СНИМКА: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ