вторник, 24.09.24
22.4 C
София
25 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      Цеков: Има възможност да бъдат усвоени европейските средства по проекта за тунел под Шипка

      Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков каза, че има възможност да бъдат усвоени европейските средства по проекта за тунел под Шипка.

      След излизане от цялата плеяда проблемни казуси, свързани с изграждането на това трасе – инженерно-технически и екологични, можем да започнем изпълнение в края на тази и началото на следващата година, което да позволи в рамките на периода на допустимост на разходите да усвоим предвидените средства по европейските фондове, каза министърът по време на парламентарния контрол.

      Той напомни, че договорът за проектиране и строителство на обхода на Габрово и тунела на Шипка, който е за инженеринг, е от юни 2022 г., като обектът се финансира по програмата „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г. Цеков отбеляза няколкото етапа на удължаване на проектирането, както и това, че са били установени грешки в кадастралните карти, които още не са отстранени от службата по кадастър в Габрово. През юли 2023 г. времето за завършването на проектирането е удължено със 164 календарни дни.

      Строителството не е започнало, срокът за изпълнението му е 1280 дни от датата, в която има разрешение за строеж, каза министърът. Той посочи, че допълнителни проблеми по обекта има от екологичен и правен характер, свързани Плана за управление на природния парк „Българка“, през който преминава обектът.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ