понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      Русия: Ил-76 е свален с ракета, изстреляна от Харковска област

      Руският следствен комитет твърди, че зенитно-ракетните системи, поразили Ил-76 край Белгород, са били разположени в село Липци в Харковска област на Украйна, информира Би Би Си.

      Руското ведомство казва, че сред веществените доказателства от мястото на катастрофата има документи на украински военнопленници, загинали при катастрофата.

      „На определени части от телата на жертвите има характерни татуировки. Подобни символи са виждани върху телата на много представители на украинските въоръжени формирования, включително забранения в Руската федерация полк „Азов“, които преди това са били разпитани от следователи по наказателни дела“, казаха от Следствения комитет.

      Украинската страна все още не е потвърдила, че самолетът е бил свален от украинските въоръжени сили и че на борда е имало украински военнопленници.

      Москва обвинява Киев, че е свалил самолета Илюшин Ил-76 в руската Белгородска област, убивайки всичките 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници на път да бъдат разменени с руски военнопленници. Украйна нито потвърди, нито отрече твърдението, но поиска международно разследване.

      Твърдението му противоречи на изявлението на украинското военно разузнаване, че Русия не ги е информирала за организирането на полета.

      Русия единствена има достъп до мястото на катастрофата, където телевизионни снимки показват отломки, разпръснати върху заснежено поле. ТАСС съобщи, че черните кутии на самолета са открити и ще бъдат изпратени в Москва за изследване в лаборатория на министерството на отбраната.

      Би Би Си показали на няколко експерти кадри, показващи повреди на руски военнотранспортен самолет, който се разби вчера в района на Белгород. Едно изображение по-специално показва дупки, пробити в страните на самолета. Според експертите това показва, че самолетът е бил свален от ракета земя-въздух.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ