петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Днес празнуваме Трифоновден

      Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон. В житейския си живот той се бил отдал на лечителството. Посечен е с меч по заповед на император Траян Деций, тъй като отказал да се отрече от християнската си вяра.

      Светецът бил роден в град Апамия, провинция Фригия, която се смята за прародина на лозата и виното. Това е и причината, поради която в България се почита като покровител на лозята и лозарите.

      Празникът е част от три последователни дни, наречени Трифунци. Днес е празник и на соколарите, градинарите и кръчмарите.

      На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.

      В Ямбол днес празнуват 533 души, сред които 432 жени и 101 мъже.

      Най-разпространеното име сред дамите е това на Радка с 417 представителки. То е следвано от Маламка-10, Гроздана-4 и Трифонка-1.

      При господата най-многобройни са хората с името Радко – 60 души, а след него идва името на светеца – Трифон с 31 именици, Гроздан-8 и Рачо-2.

      Честит празник! 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ