петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Гръцките фермери ще продължат протестите си

      Протестиращите земеделски производители в Гърция решиха да продължат демонстрациите си в цялата страна. Исканията им са за безмитен селскостопански дизел, намаляване на разходите за електроенергия и субсидии за доставки и храна за животни, тъй като преговорите с правителството на 13 февруари не дадоха резултат. Продължилите цяла седмица протести, включващи митинги и блокади на основни магистрали в цяла Гърция, принудиха правителството на „Нова демокрация“ (НД) да покани групите на фермерите на преговори на 13 февруари, съобщи peoples dispatch.

      Земеделските съюзи отхвърлиха оскъдните отстъпки по отношение на цените на електроенергията, предложени от премиера Мицотакис. Те поискаха ефективни мерки за предоговаряне на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, пълно обезщетение за пропуснатите доходи по време на наводненията и прекратяване на етикетирането на негръцки продукти като гръцки. На 15 февруари в Лариса, Тесалия, ще бъде свикана общогръцка среща на представителите на земеделските събрания, за да се очертае по-нататъшният ход на агитацията. Комунистическата партия на Гърция (ККЕ) и синдикалната организация „Военен фронт на всички работници“ (ПАМЕ) изразиха солидарност с протестиращите фермери.

      На 14 февруари Костас Целас, председател на Съюзната федерация на земеделските асоциации в Кардица, заяви, че „правителството не е удовлетворило исканията на фермерите, дори за електричество“.

      „Правителственото предложение не засяга мнозинството от земеделските стопани, а само кооперативните земеделски стопани и тези, които не дължат, докато мнозинството от работещите за собствена сметка дължат пари на доставчиците на електроенергия“, каза Целас.

      „Днес земеделските производители се събират, а утре в Тесалия ще има среща на представителите на блокадите, които са създадени в страната, и ще бъдат решени конкретни действия“, добави той./БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ