сряда, 25.09.24
18.6 C
София
20 C
Пловдив
16.5 C
Варна
Search Suggestions

      ОФИЦИАЛНО: Първият кораб с хуманитарна помощ за Газа тръгна от Кипър

      Дългоочакваният кораб с хуманитернарна помощ от Кипър до Ивицата Газа тръгна, след като отплаването беше забавено с два дни заради логистични проблеми в края на маршрута.
       
      Над 150 тона храни, вода и медицински консумативи са натоварени на първия кораб, който ще премине с пилотна мисия от Кипър до Газа.

      Въпреки, че първоначалният план бе той да отплава още в неделя, технически процедури го блокираха в пристанището на Ларнака.

      Основната причина, която бе изтъкната, е, че специалната плаваща платформа в Газа, на която трябва да се разтвари корабът, не е готова. Според кипърски медии Израел е съобщил, че днес ще отговори какво ще бъде направено.

      В същото време Кипър се подготвя за доставка на хуманитарна помощ с втори кораб, който се очаква да пристигне в Ларнака, обявиха от външното министерство.

      Около 500 тона необходими продукти се намират вече в Кипър и предстои да бъдат изпратени в Газа, казаха представители на международната неправителствена организация „Световна централна кухня“, която осигури първата пратка.

      В понеделник президентът Никос Христодулидис специално благодари на президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед, който финансира първата мисия, за подкрепата за инициативата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ