понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      Израел отваря отново пропускателния пункт Керем Шалом за помощ за Газа

      Израел отново отваря пропускателния пункт Керем Шалом на границата си с Ивицата Газа, предаде АФП.

      „Камиони от Египет, превозващи хуманитарна помощ, включително храна, вода, оборудване за подслон, лекарства и медицинско оборудване, дарени от международната общност, вече пристигат на пропускателния пункт“, заяви армията в съвместно изявление с КОГАТ – органът на Министерството на отбраната, който наблюдава палестинските граждански дела.

      Доставките ще бъдат прехвърлени от страната на Газа, след като преминат през проверка, се казва в изявлението, публикувано около 9:15 ч. местно време.

      Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) обаче заяви, че пропускателният пункт Керем Шалом остава затворен.

      „Пропускателният пункт все още не е отворен“, каза говорителката на UNRWA Джулиет Тума пред АФП около 10:40 ч.

      Граничният пункт Ерез между Израел и северната част на Газа също е отворен за доставки на помощи в палестинската територия, съобщиха военните.

      Граничният пункт „Керем Шалом“ беше затворен, след като на 5 май при ракетна атака на „Хамас“ бяха убити четирима войници и ранени повече от 10.

      На 7 май израелските войски поеха контрола над палестинската страна на пропускателния пункт Рафах между Газа и Египет, след като предприеха нахлуване в източния сектор на града.

      „Пропускателният пункт Рафах също остава затворен. Ние призоваваме за повторното им отваряне. Обикновено получаваме гориво през Рафах, а не през Карем (Шалом). През последните три дни не е имало хуманитарни доставки. Започнахме да разпределяме горивото по дажби „, добави Тума.

      Газа се нуждае от 300 000 литра гориво на ден за хуманитарни цели.

      На 7 май ръководителят на UNRWA Филип Лазарини заяви, че двата пропускателни пункта са „спасителна линия“ за доставка на помощи за Газа.

      „През тях доставяме важни доставки и гориво за хуманитарни цели. Те трябва да бъдат отворени отново без никакво забавяне“, написа той в Х.

      Най-верният съюзник на Израел – Съединените щати – също призова за повторно отваряне на двата пропускателни пункта. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ