неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      БНБ ще отсече пробно 8 милиона евромонети

      Приключен е процесът по подготовка на отсичане на българските евромонети, което е било съгласувано с ЕК и с всяка една от страните членки. „Преминаваме към тестово отсичане на 8 милиона броя монети по 1 милион всеки номинал“, заяви управителят на БНБ Димитър Радев. Заготовките както за тестовата серия, така и за редовното производство, са договорени и започва тяхната доставка. Осигурени са необходимите площи за процеса на обмяна, включително в София, Пловдив и Варна, както и необходимите машини и техническо оборудване за този процес. До края на този месец се очаква да се финализира решението за Бургас, а до края на лятото ще се въведе в експлоатация новоизграденият касов център в Плевен. „Изграждането на този център е част от мащабната ни програма за модернизиране и развитие на системата от касови центрове, които са на практика промишлени предприятия“, каза Радев.

      България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция, каза Радев.

      Политическата криза е основна причина за забавянето на страната ни, посочи той.

      Българската народна банка и банковият сектор ще бъдат напълно готови до края на годината за въвеждане на еврото, но това не е достатъчно в чисто технически и логистичен план, каза управителят на БНБ. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ