събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ заплашиха президентката на РСМ със санкции

      Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е заплашена от санкциите на САЩ. Тя се закле като държавен глава на Македония, а не Северна Македония, с което президентът наруши Преспанското споразумение и конституцията на собствената си държава.

      С практическото отричане на Договора с Гърция, Силяновска рискува не само да наруши легитимността на клетвата си и да застраши европейския курс на страната си, но и да стане обект на санкции от страна на Вашингтон въз основа на президентски указ, подписан от президента Джо Байдън през 2021 г. – Executive Order 14033.

      Съгласно указа, САЩ могат да блокират активи и транзакции за лица, които нарушават изпълнението на международни договори, като ефективно възпрепятстват мира и сигурността на Западните Балкани.

      Санкциите се прилагат срещу всяко лице, „което може да е отговорно или съучастник, или пряко или непряко участва в нарушение или действие, което възпрепятства или застрашава изпълнението на което и да е споразумение или рамка за регионална сигурност, мир, сътрудничество, взаимно признаване, или механизъм за отчетност, свързан със Западните Балкани, включително Споразумението от Преспа от 2018 г.; Охридското рамково споразумение от 2001 г.; Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН; Дейтънското мирно споразумение; Международния наказателен трибунал за бивша Югославия“ и други.

      В Преспанското споразумение, както и в тълкувателното циркулярно писмо на Министерството на външните работи на Северна Македония, изрично се посочва, че използването на името „Северна Македония“ е задължително за всички държавни институции и служби, всички агенции и структури, които са създадени със закон или са финансирани от държавата.

      Освен това при всеки ход за отмяна на споразумението трябва да вземе предвид, че Северна Македония вече е спечелила необратими ползи от него – членството в НАТО.

      БГНЕС припомня, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе сключено от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

      На подписването присъстваха специалният представител на ООН Матю Нимиц, върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ