понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      В ГРЪЦКИЯ ПАРЛАМЕНТ: Депутат „скъса“ Преспанското споразумение

      Лидерът на гръцката дясна националистическа партия „Гръцко решение“ Кириакос Велопулос „скъса“ Преспанското споразумение между Гърция и Северна Македония в гръцкия парламент. 

      Действията на Велопулос са в отговор на клетвата на новоизбрания македонски президент Гордана Силяновска-Давкова. На 12 май Силяновска се закле като държавен глава на „Македония“, а не Северна Македония.

      „Това е Преспанското споразумение. Ако имаше достойно национално-патриотично социално правителство, то щеше да направи това“, каза Велопулос, след което показа копие на споразумението и го скъса пред депутатите.

      „В Скопие заслужават това. Те сами го скъсаха. Сега внесете за ратификация подписаните меморандуми. Утре ще ги отхвърлим всички, защото те отказаха договора, а не ние“, подчерта Велопулос.

      Припомняме ви, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе сключено от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

      На подписването присъстваха специалният представител на ООН Матю Нимиц, върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ