неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Хамас и ООП приветстват признаването на палестинска държава от три европейски страни

      Палестинското ислямистко движение „Хамас“ определи готовността за признаването на Палестина за държава от три европейски страни като важен етап, а Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече „исторически момент“.

      „Смятаме това за важен етап към създаването на палестинска държава със столица Ерусалим“, се казва в изявлението на „Хамас“.

      По-рано днес Испания, Норвегия и Ирландия обявиха, че ще признаят държавата Палестина на 28 май. В отговор външното министерство в Израел заяви, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланиците в Норвегия и Ирландия.

      Около 144 от 193 държави членки на ООН признават Палестина като държава, включително по-голямата част от глобалния юг, Русия, Китай и Индия. Но от 27-те членки на ЕС досега само девет страни, основно от бившия социалистически лагер, в това число и България, са признали независима палестинска държава, както и Кипър и Швеция. Великобритания, Австралия и Малта намекнаха през последните месеци, че скоро биха могли да последват примера им.

      Най-близкият съюзник на Израел – САЩ – е против признаването на Палестина. Вашингтон твърди, че в крайна сметка подкрепя палестинската държавност, но само в резултат на преговори с Израел, позиция, която споделя с европейските сили, включително Германия и Франция. Не са водени преговори за палестинска държавност след пропадането на последния кръг от преговори преди десетилетие.

       

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ