неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Христо Грозев: Русия страда от вътрешно разделение, прикрито от илюзорно единство

      „Русия страда от вътрешно разделение и раздори, прикрити под илюзорно единство. Всъщност милиони в Русия са вътрешно разселени дисиденти, те са едно тихо малцинство. Има и едно много объркано мнозинство, което не може да разбере причините за тази война“. Това заяви журналистът от “Белингкат” Христо Грозев пред представителите на Политическия комитет на НАТО в София.

      „Русия извършва тези действия по дезинформация, защото е загубила своите позиции по представяне на ситуацията. Руснаците се опитват да прикрият своя провал с нови червени линии и разбиване на такива стари, продължи той. Грозев обясни, че за дезинформацията Кремъл разчита на проксита, агенти за влияние, установил е и съществено сътрудничество с беларуското КГБ и Китай. Идеята е да се сее хаос, объркване и да се губи интерес, особено в чужбина, към тези теми (за войната – б.р.). Такава стратегия е опасна. Такива фунии на дезинформация създават една несигурност, постоянно излизат различни стратегии, които трябва да бъдат оборвани, излизат наративи, които са привлекателни за африкански и китайски проксита – например, че САЩ притежава метеорологично оръжие. Това е новина, създадена с руските служби. Друг пример е разпространението на денга в Африка. И също твърдението, че съпругата на украинския президент Володимир Зеленски е пръснала повече от половин милион долара за дрехи на Пето авеню“, каза още Грозев. 

      „Един от начините за справяне с руската дезинформация е да се наложат санкции и на млади хора, които я разпространяват след обещание от Москва, че ще живеят добре, когато тя спечели войната“, посочи журналистът. Той обясни, че тук могат да съдействат и социалните мрежи, които да посочват, че този човек разпространява дезинформация на страницата му, по начин подобен на този, с който сега се маркират истинките профили на политици и институции. Друга идея, която Грозев даде, е да се отпуснат повече средства за изучаване на изкуствен интелект в училищата, за да може децата да се научат как да разпознават изкуствено създадените новини. AI можел да се приложи и в борбата с разпространението на невярна информация. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ