неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      Президентът на Европейския съвет подкрепя признаването на палестинската държавност

      Докато европейските правителства остават разделени по въпроса кога или дали да признаят палестинската държавност, президентът на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че ще подкрепи този ход.

      „Аз съм за решението с две държави и за признаването на палестинска държава“, каза председателят на Европейския съвет.

      „Но тази държава трябва да е жизнеспособна. И затова смятам, че най-добрият би бил координиран подход с държавите-членки на ЕС и трети страни, така че да има лост за въздействие“, уточни той.

      Мишел каза, че признаването трябва да дойде като начин ЕС да поиска „важни стъпки по отношение на реформите“.

      Досега блокът се обедини зад призивите за прекратяване на огъня в Газа и освобождаването на всички израелски заложници, държани от Хамас, заедно с необходимостта да се предостави повече хуманитарна помощ на крайбрежния анклав и да се гарантира, че всички страни спазват международното право.

      Въпреки това, въпросът за държавността беше този, по който европейските лидери се бореха да се споразумеят очи в очи. Правителствата на Испания, Ирландия и Норвегия през последните седмици се придвижиха да признаят палестинската държавност, което предизвика гняв в Израел. Швеция доскоро беше единствената страна, която призна Палестина след влизането си в ЕС. Някои страни от ЕС – България, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Румъния, Полша и Словакия – направиха тази стъпка преди да се присъединят към Съюза.

      „Признаването на палестинската държава не е подарък за Хамас, а точно обратното. Укрепването на палестинската власт не е укрепване на Хамас; точно обратното. Тя има за цел да даде по-голяма сила на частта от палестинското общество, която признаваме и с която работим“, каза миналата седмица върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

      Коментарите на Мишел идват в момент на повишено напрежение.

      Миналата седмица Международният съд (МС) постанови, че Израел трябва незабавно да спре офанзивата си в Рафах, в южната част на Ивицата Газа, и да отвори граничния пункт Рафах, за да позволи на хуманитарната помощ да влезе безпрепятствено в анклава.

      В неделя – дни след решението – Израел предприе въздушна атака срещу лагер на разселени палестинци в Рафах, убивайки най-малко 45 души. Действията на израелската армия бяха широко осъдени от лидерите на ЕС.

      Мишел, чийто мандат като президент на Европейския съвет изтича на 1 декември, беше критикуван в миналото от страните от ЕС за превишаване на външната политика на ЕС, преди страните членки да са постигнали единодушие, например относно времето за присъединяване на Украйна.

      В страната на Мишел, Белгия, политическите партии не са съгласни помежду си дали да признаят или не държавата Палестина. Страната трябва да се отправи към урните за парламентарни избори на 4 юни.

      Белгийците, които в момента заемат ротационното председателство на Съвета на ЕС, се стремят да намерят средно положение между 27-те страни от ЕС, според така наречения неофициален документ.

      В документа, който беше разпространен сред страните от ЕС преди срещата на министрите на външните работи на блока в понеделник, Белгия предлага да се договорят определени стъпки, преди да се премине към координирано признаване.

      „Тъй като Палестина може да бъде призната като държава само веднъж, ние считаме, че признаването трябва да стане в момент, когато има максимално положително въздействие върху трайния мир в региона“, се казва в документа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ