неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      Столтенберг призова съюзниците в НАТО за ежегодна финансова помощ за Украйна

      Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членовете на Алианса да поддържат годишната военна помощ за Украйна на минимум 40 млрд. евро.

      Външните министри на Алианса обсъдиха дългосрочната подкрепа за Киев в Прага.

      Членовете на НАТО, начело със Съединените щати, са предоставили по-голямата част от военната помощ на Киев, за да му помогнат да се бори срещу руската инвазия.

      „От пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г. съюзниците са предоставили на Украйна военна помощ на стойност приблизително 40 млрд. евро всяка година. Трябва да поддържаме поне това ниво на подкрепа ежегодна, толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Столтенберг след срещата в чешката столица, предаде АФП.

      „Предложих също така съюзниците да споделят справедливо тази тежест“, отбеляза той.

      Ръководителят на западния военен съюз заяви, че иска 32-те държави от НАТО да изработят „многогодишен финансов ангажимент за Украйна“, за да го обявят на срещата на върха на лидерите във Вашингтон през юли.

      „Нуждаем се от твърд ангажимент за дълъг период от време, за да гарантираме, че Украйна може да планира. Да гарантираме, че Украйна има предвидимостта, от която се нуждае, за да води тази война на самозащита“, каза Столтенберг.

      Той подчерта, че един от начините за измерване на ангажимента на всяка страна би могъл да бъде обвързването му с размера на брутния ѝ вътрешен продукт, но планът не е финализиран.

      „Сега ще започнем работа по подробностите на такъв финансов ангажимент“, каза още генералният секретар.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ