вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      Съюзът на инвалидите: Столичната община не спази законодателството за хората с увреждания

      Столичната община не спазва законодателството за хората с увреждания с въведената нова организация на движение около Националния дворец на културата. 

      Това заявиха от Съюза на инвалидите в България и Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт, чиито представители дадоха пресконференция в Националния пресклуб на БТА, в която участваха и хора с увреждания, живущи в района на бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“, ул. „Фритьоф Нансен“.

      Георги Колев, председател на Съюза на инвалидите каза, че новата организация на движение нарушава член 8 от Закона за хората с увреждания, според който държавната политика за правата на хората с увреждания се осъществява в сътрудничество с национално- представителните организации. Колев подчерта, че не е поискано мнението на Съюза. Нарушен е и чл. 63, според който местните органи осигуряват изграждането и поддържането на достъпна среда в урбанизирана територия.

      От двете организации поискаха възстановяване на старата организация на движение, тъй като настоящата е предпоставка за конфликти между участниците в движението и за инциденти за хората с увреждания. Паркоместата за тях са намалени, като само по бул. „Патриарх Евтимий“ в участъка от „Граф Игнатиев“ до ул. „Г.С.Раковски“ те са със седем по-малко, включително е премахнато и инвалидно място пред Първа градска болница, подчерта Павел Савов, председател на асоциацията за рекреация. Невъзможно според неправителствените организации е самостоятелното качване и слизане на хора с увреждания в инвалидни колички от тролеите на спирката на бул. „Патриарх Евтимий“, като разстоянието между пода на превозното средство и новата платформа е около 20 сантиметра.

      Всички трябва да съществуваме заедно без да си пречим едни на друг, каза Павел Савов, но подчерта, че общината трябва да се съобразява с възможностите и да пази правата на хората с увреждания. Савов призова разговорът за новата организация на движение да се води експертно, а не политически. 

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ