петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Французинът, арестуван за събиране на военна информация в Русия, се призна за виновен

      Френският изследовател Лоран Винатие се призна за виновен в московски съд в петък по обвинение, че не се е регистрирал като чуждестранен агент, докато е събирал информация за руската армия, и беше поставен в ареста до 5 август.

      Кратко видео, публикувано от московската съдебна служба, показва как Винатие с белезници е въведен в московска съдебна зала и въведен в метална клетка с решетки в началото на изслушването.

      47-годишният мъж е специалист по Русия и съветник на Центъра за хуманитарен диалог, базирана в Швейцария група за посредничество при конфликти. Грози го присъда до пет години.

      Според руското законодателство, лице е длъжно да се свърже с министерството на правосъдието и да се регистрира като чужд агент, ако участва в политическа дейност и/или събира военна информация и в същото време получава финансова или друга помощ от чужбина.

      Адвокатът на Винатие Алексей Синицин каза пред Ройтерс, че Винатие е успял да се свърже с френското посолство в Москва.

      Генералният консул на Франция в Москва Патрис Серванти написа писмо до московския съд с молба Винатие да не бъде задържан – искане, което той отхвърли.

      „Г-н Винатие е отговорен и спазващ закона гражданин, той ще спазва всички изисквания на закона на Руската федерация“, се казва в писмото.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ