неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      АФП: Фон дер Лайен е в отлична позиция за нов мандат начело на ЕК

      Изглежда, че ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен е в отлична позиция да си осигури нов мандат, но ще трябва да се потруди още.

      Макар че водещото заглавие от нощта бяха успехите на крайната десница, която предизвика политически трус във Франция, 65-годишната германска консерваторка Фон дер Лайен се оказа сред другите основни победители.

      Нейната дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) затвърди първата си позиция в Европейския парламент (ЕП).

      „Спечелихме европейските избори“, заяви с усмивка Фон дер Лайен пред своята група при обявяването на резултатите

      На теория това изглежда като отваряне на пътя на бившия германски военен министър към спечелване на още пет години начело на ЕК.

      Но все още ѝ предстои да се бори за спечелването на лидерите на ЕС, а след това да събере достатъчно подкрепа в новия парламент, за да се увери, че ще получи необходимото ѝ мнозинство.

      „Резултатът поставя председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен на челна позиция, за да си осигури втори мандат“, заяви Муджтаба Рахман, анализатор в Eurasia Group.

      „Все още обаче съществува реален риск тя да не бъде утвърдена от законодателите на ЕС, предвид възможните отстъпления от дясноцентристите, левоцентристите и либералите“, добави той.

      Първата стъпка на Фон дер Лайен ще бъде да получи подкрепата на мнозинството от лидерите на ЕС – 15 от 27, представляващи 65% от населението на блока.

      Неофициалните дискусии трябва да започнат с влиятелното трио – германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Джорджия Мелони – в кулоарите на срещата на върха на Г-7 на 13 юни.

      „Водещият кандидат на ЕНП, Фон дер Лайен, има добри шансове да получи номинацията“, каза анализаторът на Дойче банк Марион Мюлбергер, като посочи, че дузина от лидерите на блока са от същата група като нея.

      „Въпреки това преговорите на Съвета за висшите постове в ЕС не са напълно предвидими и изненадващ кандидат – въпреки че изглежда малко вероятен – не може да бъде напълно изключен“, добави Мюлбергер.

      Самата Фон дер Лайен беше изненадващ избор през 2019 г., когато беше избрана в задкулисна сделка, след като лидерите отхвърлиха няколко фаворити.

      И Шолц, и Макрон излязоха отслабени от евровота след съкрушителни загуби от крайната десница – френският лидер заложи на предсрочни национални избори в отговор.

      Още преди изборите Фон дер Лайен започна да ухажва лидера на крайната десница Мелони, която се оказа по-силна след решителната победа на нейната партия в Италия.

      И този път, както винаги, за да се гарантира подкрепа, ще са необходими извиване на ръце и предложения за влиятелни постове в Брюксел на ключовите държави.

      Анализаторите обаче са единодушни, че Фон дер Лайен ще събере достатъчно лидери на борда.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ