събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Макрон изключва възможността да подаде оставка

      Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че няма да подаде оставка, „какъвто и да е резултатът“ от предстоящите френски парламентарни избори.

      Макрон свика изборите в неделя вечерта в отговор на голямата победа на крайнодясното Национално обединение на европейските избори, което натрупа натиск върху неговата администрация.

      „Не Националният митинг пише конституцията, нито нейният дух“, каза той в интервю за списание Le Figaro. „Институциите са ясни, както и мястото на президента, какъвто и да е резултатът.“

      Макрон отговаряше на въпрос дали би бил готов да подаде оставка, ако Националното събрание спечели парламентарните избори и го призовe да напусне. Това също се пресича с въртящи се слухове, които започнаха да циркулират във вторник, че той обмисля да подаде оставка, което предизвика отричане от Елисейския дворец.

      Вместо това Макрон каза, че ще вземе пряко участие в предизборната кампания и предупреди да не се предполага, че резултатът от Националното събрание на европейските избори ще бъде възпроизведен на парламентарните избори, които имат различна система за гласуване.

      Първият тур на парламентарните избори във Франция ще бъде на 30 юни, а вторият тур ще последва на 7 юли.

      „Политиката е динамична. Никога не съм вярвал на анкети. Решението, което взех, отваря нова ера. Започва нова кампания и трябва да гледаме резултатите за всеки избирателен район в светлината на тези за европейските избори“, добави Макрон.

      Макрон ще започне кампанията си с пресконференция в парижки хотел в сряда, събитие, първоначално планирано за вторник.

      Тлеещата политическа криза във Франция, възходът на крайната десница и решението за свикване на предсрочни избори също предизвикаха страхове на пазарите, като кредитните агенции и експерти предупреждават, че политическата нестабилност и евентуалната победа на Националния митинг ще подкопаят усилията на Франция за намаляване на държавния дълг , което е на тревожно ниво.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ