петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Блинкен: Споразумение за Газа би намалило напрежението между Израел и Ливан

      Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен поднови призивите си за дипломатическо решение между Израел и Ливан.

      Той заяви, че споразумението за прекратяване на огъня в Газа би имало огромен ефект за намаляване на напрежението между двете страни, предаде АФП.

      „Това, което чух от всички заинтересовани страни“, каза Блинкен пред репортери в Доха, „е, че силно се предпочита дипломатическо решение.“

      „Не се съмнявам, че най-добрият начин да се даде възможност за дипломатическо решение на север – в Ливан – е разрешаването на конфликта в Газа и постигането на прекратяване на огъня. Това ще свали огромното напрежение от системата“, допълни той.

      Коментарите на Блинкен дойдоха в края на регионална обиколка, по време на която той се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който говори твърдо срещу Хизбула.

      Подкрепяните от Иран бойци изстреляха ракети по Северен Израел, след като при израелски удар беше убит високопоставен командир.

      Блинкен заяви, че всяка резолюция трябва да гарантира, че хората могат да се върнат по домовете си както в Северен Израел, така и в Южен Ливан.

      Държавният секретар на САЩ е на обиколка в региона, за да прокара предложението за прекратяване на огъня между Израел и Хамас, изложено от президента Джо Байдън.

      Хамас отговори с предложения за изменения, които според Блинкен САЩ ще се опитат да уредят. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ