петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Руски военни кораби нахлуха в Хавана

      Руските военноморски кораби нахлуха в пристанището на Хавана в сряда, междинно кацане, което САЩ и Куба казаха, че не представлява заплаха, но което беше широко възприето като руска демонстрация на сила, докато напрежението нараства около войната в Украйна.

      Малки групи от рибари и любопитни зяпачи се наредиха по крайбрежния булевард Малекон в лек дъжд, за да приветстват корабите, докато минаваха покрай 400-годишния замък Моро на входа на пристанището.

      Първият пристигна кораб с гориво „Академик Пашин“ и влекач „Николай Чикер“, докато руска флотска фрегата и атомна подводница чакаха в морето и се очакваше да влязат в пристанището до средата на сутринта.

      Фрегатата и подводницата, част от групата от четири руски кораба, пристигнали край Куба в сряда, са провели ракетни тренировки в Атлантическия океан по пътя към острова, каза руското министерство на отбраната предишния ден.

      Миналата седмица Куба каза, че посещението е стандартна практика на военноморски кораби от страни, приятелски настроени към Хавана. Министерството на външните работи на управляваното от комунистите правителство заяви, че корабите не са носили ядрени оръжия, нещо, което беше повторено от официални лица в САЩ.

      „Наблюдавахме отблизо пътеките на корабите“, каза представител на САЩ пред Ройтерс, пожелал анонимност късно във вторник. „В нито един момент корабите или подводницата не са представлявали пряка заплаха за Съединените щати.

      Хавана е само на 100 мили (160 км) от Кий Уест, Флорида, където се намира военновъздушна станция на ВМС на САЩ. А времето на посещението – докато администрацията на Байдън обмисля колко далеч да стигне, за да помогне за защитата на Украйна срещу Русия – предполага повече от „стандартна практика“, каза Уилям Леогранде, професор в Американския университет.

      „Посещаващите руски военни кораби са начинът на Путин да напомни на Байдън, че Москва може да предизвика Вашингтон в собствената си сфера на влияние“, каза Леогранде.

      Междинното спиране съвпада и с най-тежката социална и икономическа криза в Куба от десетилетия, с недостиг на всичко – от храна, лекарства и гориво и нарастващо недоволство по улиците.

      „Това… има ехо от Студената война, но за разлика от първата Студена война, кубинците са привлечени от Москва не от идеологически афинитет, а от икономическа необходимост“, каза Леогранде.

      Историята се очертава в Куба, особено когато става въпрос за Русия и нейния предшественик Съветския съюз.

      Кубинската ракетна криза избухна през 1962 г., когато Съветският съюз отговори на разполагането на ракети от САЩ в Турция, като изпрати балистични ракети в Куба, което предизвика противопоставяне, което доведе света до ръба на ядрена война.

      Двете страни отново укрепват връзките си.

      Президентът на Куба Мигел Диас-Канел посети руския президент Владимир Путин за четвърти път през май, когато присъства на военен парад и каза, че Москва винаги може да разчита на подкрепата на Хавана.

      През март Русия достави 90 000 метрични тона руски петрол на Куба, за да помогне за облекчаване на недостига, и обеща да помогне на Хавана в проекти, вариращи от производство на захар до инфраструктура, възобновяема енергия и туризъм.

      Очаква се руските военноморски кораби да останат в Хавана до 17 юни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ