петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Нов протест срещу Пашинян в Армения

      Хиляди арменци организираха нов протест срещу министър-председателя Никол Пашинян, ден след като при сблъсъци между антиправителствени протестиращи и полицията бяха ранени над 100 души.

      Протестите обхванаха Ереван от април, когато властите се съгласиха да върнат на съперника си Азербайджан територия, която Армения контролираше от 90-те години на миналия век.

      Около 4000 души се събраха пред сградата на парламента в Ереван на митинг, воден от архиепископ Баграт Галстанян, видя репортер на АФП.

      „Властите са виновни, че доведоха тази страна до катастрофа“, заяви Галстанян пред множеството.

      „Вчера показахме, че не се страхуваме и че нашето движение ще продължи“, добави той, като се зарече да принуди Пашинян да подаде оставка.

      В сряда 101 души бяха ранени, след като полицията изстреля електрошокови гранати по време на антиправителствен митинг пред парламента, съобщи арменското министерство на здравеопазването.

      Полицаите са влезли в действие, след като някои от протестиращите са се опитали да пробият полицейския кордон.

      Министерството на вътрешните работи съобщи, че 98 протестиращи са били задържани за неизпълнение на полицейски разпореждания, като добави, че сред ранените има шестима полицаи.

      Галстанян временно се оттегли от религиозния си пост, за да се кандидатира за министър-председател, въпреки че няма право да заема този пост поради двойното си гражданство – арменско и канадско.

      Тъй като опозиционните партии не разполагат с достатъчно места, за да започнат процедура по импийчмънт, управлението на Пашинян засега е непоклатимо.

      Миналия месец Армения върна на Азербайджан четири гранични села, които беше завзела преди десетилетия и които Пашинян защити като част от усилията за постигане на мир с Азербайджан.

      Районът, който Армения е върнала, е стратегически важен за страната без излаз на море, тъй като контролира участъци от жизненоважна магистрала към Грузия.

      Арменските жители на близките селища казват, че този ход ги откъсва от останалата част на страната, и обвиняват Пашинян, че отдава територия, без да получи нищо в замяна.

      Армения и Азербайджан водиха две войни за контрол над региона Нагорни Карабах, който Баку си върна миналата година, слагайки край на три десетилетия на арменски сепаратистки контрол. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ