събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Унгария и Словакия подкрепиха кандидатурата на Рюте за главен секретар на НАТО

      Унгария и Словакия подкрепиха кандидатурата на Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО във вторник, важна стъпка за холандския премиер в оставка към осигуряването на най-високия пост.

      НАТО взема решения с консенсус, така че всеки кандидат се нуждае от подкрепата на всички 32 съюзници. Единствено Румъния, чийто президент Клаус Йоханис също се бори за поста, все още е против кандидатурата на Рюте.

      Подкрепата на Унгария следва среща на премиера Виктор Орбан с настоящия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица, на която двете страни се съгласиха, че Унгария няма да блокира решенията на НАТО за предоставяне на подкрепа за Украйна, но се съгласи, че няма да участва.

      „Премиерът Марк Рюте потвърди, че напълно подкрепя тази сделка и ще продължи да го прави, ако стане следващият генерален секретар на НАТО“, написа Орбан в социалните мрежи.

      „В светлината на неговото обещание Унгария е готова да подкрепи кандидатурата на премиера Рюте за генерален секретар на НАТО“, допълва унгарският премиер.

      Следващият шеф на НАТО ще се изправи пред предизвикателството да поддържа подкрепата на съюзниците за борбата на Украйна срещу инвазията на Русия, като същевременно се пази от всякаква ескалация, която може да въвлече военния съюз директно във война с Москва.

      По-рано Орбан се противопостави на кандидатурата на Рюте, защото той изрази „проблематични“ мнения, включващи идеята Унгария да напусне Европейския съюз.

      Унгария е в противоречие с други страни от НАТО заради продължаващото поддържане на тесни връзки от Орбан с Русия и отказа да изпрати оръжие на Украйна, като външният министър на Будапеща миналия месец определи плановете за подпомагане на разкъсаната от война нация като „луда мисия“.

      Турция и Словакия също промениха курса си относно кандидатурата на Рюте, като Турция заяви, че ще го подкрепи в края на април, а Словакия обяви подкрепата си по-рано във вторник.

      Словакия, която граничи с Украйна, подчерта необходимостта следващият ръководител на НАТО да помогне за защитата на словашкото въздушно пространство, каза нейният президент Петер Пелегрини, след като предишното словашко правителство дари система С-300 на Украйна и съюзниците изтеглиха Patriot батерии, които са били временно поставени там.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ