петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ спират доставките на „Пейтриът“ за всички държави, освен за Украйна

      Правителството на САЩ ще спре всички открити поръчки за системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, докато Украйна не разполага с достатъчно количество, за да се защити от въздушните атаки на Русия, съобщи „Файненшъл таймс“.

      Мярката ще бъде обявена на 20 юни, след като миналата седмица президентът Джо Байдън заяви в Италия, че е осигурил доставка на допълнителни ПВО системи на Киев. Те ще включват ракетни батареи „Пейтриът“, за които Украйна настояваше, след като Русия ескалира ракетните и безпилотните атаки срещу нейните електроцентрали.

      Байдън заяви, че 5 държави са се съгласили да изпратят „Пейтриът“ и други системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Президентът добави, че други държави, които очакват доставката на американски системи, ще трябва да почакат, защото „всичко, с което разполагаме, ще отиде в Украйна, докато не бъдат удовлетворени нуждите им“.

      Съобщението на САЩ от 20 юни ще затвърди ангажимента на Байдън към Киев и ще гарантира, че Украйна ще получи системите „Пейтриът“, от които се нуждае, за да защити своите градове и критична инфраструктура, заявиха пред „Файненшъл таймс“ двама души, запознати с решението.

      Полша, Румъния и Германия са сред европейските държави с отворени поръчки за системи „Пейтриът“. Испания също има отворена поръчка за такава ПВО система, а коалиция от държави от НАТО през януари направи поръчка за 1000 ракети „Пейтриът“. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ