събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС прие 14-ия пакет от санкции срещу Русия

      Съветът на ЕС прие 14-ия пакет от санкции срещу Русия, насочени към заобикаляне на съществуващите мерки и към по-нататъшно ограничаване на печалбите от руската енергийна индустрия.

      Въпреки 13-те предишни кръга санкции от ЕС и допълнителните мерки от САЩ и съюзниците, руската икономика остана неочаквано устойчива. Проучване, проведено от независимата руска социологическа компания „Левада център“ по-рано през юни, установи, че само 11 % от анкетираните са заявили, че санкциите са засегнали лично тях или техните семейства.

      Новият пакет включва 116 физически и юридически лица в списъка със санкции и добавя редица допълнителни мерки, включително забрана за участие на съоръжения на ЕС в претоварването на руски втечнен природен газ (LNG) към трети страни.

      Забранява се също така всякаква нова инвестиция или доставка на стоки за руски проекти за втечнен природен газ, като например Arctic LNG 2 и Murmansk LNG.

      Новият пакет забранява използването на „Системата за трансфер на финансови съобщения“ (СПФС) – инструмент, използван от Централната банка на Русия за подпомагане на борбата със съществуващите санкции.

      За да се противодейства на зловредното политическо и обществено влияние от страна на Русия, мярката забранява на всички политически партии, фондации, неправителствени организации, мозъчни тръстове или медии да получават финансиране от Русия и нейните подставени лица.

      Пакетът също така прилага целеви мерки спрямо кораби, участващи в превоза на различни руски стоки, както и спрямо повече от 60 дружества, които пряко подкрепят руския военно-промишлен комплекс.

      „Нашите санкции вече значително отслабиха руската икономика и попречиха на (руския президент Владимир) Путин да осъществи плановете си да унищожи Украйна, въпреки че той все още продължава незаконната агресия, насочена срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура“, заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи.

      „Четиринадесетият пакет от санкции демонстрира нашето единство в подкрепата за Украйна и стремежа да ограничим престъпните действия на Русия срещу украинците, включително усилията за заобикаляне на мерките на ЕС“, подчерта дипломатът.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ