събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Русия забрани достъпа до 81 медии от ЕС, сред които две български

      Русия блокира достъпа до 81 медии в ЕС като „ответна мярка“, след като миналия месец Брюксел наложи забрана за излъчване на няколко руски държавни медии.

      От България са наложени забрани срещу вестник „24 часа“ и „Медиапул“.

      „Въвеждат се временни ограничения на достъпа от територията на Руската федерация до излъчваните ресурси на редица медии от държавите – членки на Европейския съюз, и на медийни оператори от целия Съюз, които системно разпространяват невярна информация за хода на специална военна операция“, се казва в съобщение на руското външно министерство.

      „Руската страна нееднократно и на различни нива предупреждава, че политически мотивираният тормоз над местни журналисти и необоснованите забрани на руски медии в ЕС няма да останат незабелязани. Въпреки това Брюксел и столиците на страните от блока избраха да поемат по пътя на ескалацията, принуждавайки Москва да предприеме огледални и пропорционални контрамерки с поредната нелегитимна забрана. Отговорността за подобен развой на събитията се носи единствено от ръководството на Европейския съюз и страните от това обединение, които подкрепиха подобно решение. Ако ограниченията върху руските медии бъдат отменени, руската страна също ще преразгледа решението си по отношение на посочените медийни оператори“, се допълва в позицията.

      ЕС забрани разпространението на „Гласът на Европа“, информационната агенция РИА и вестниците „Известия“ и „Российская газета“.

      С днешното решение от руска страна са наложени ограничения на агенция Франс прес, австрийската държавна телевизионна компания ORF, ирландската телевизия RTE и испанската информационна агенция ЕФЕ, десетки вестници и „Политико“, „Дер Шпигел“. В списъка са включени 4 гръцки и 3 румънски медии.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ