събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Унгария поема председателството на Съвета на ЕС

      Унгария поема от днес шестмесечното председателство на Съвета на ЕС с мотото „Да направим Европа отново велика“.

      Страната си поставя седем водещи задачи, сред които укрепването на европейската отбранителна политика, продължаването на процеса на разширяване на ЕС, борбата с нелегалната миграция, преговорите по европейските политики на сближаване и земеделие.

      Будапеща отбеляза, че ще се стреми да премахне шенгенските сухопътни граници за България и Румъния до края на годината. Председателството определи този въпрос като една от водещите задачи за следващите месеци. Завършването на този въпрос е приоритет за нас, каза в края на юни постоянният представител на Унгария в ЕС посланик Балинт Одор.

      За разширяването на ЕС той посочи, че стремежът на Будапеща е да постигне възможно най-голям напредък със страните от Западните Балкани, да започне съществени преговори с Албания, да постигне напредък със Северна Македония. По думите му унгарското председателство е готово да бъде домакин на среща ЕС-Западни Балкани.

      Снимка: БГНЕС

      По думите на посланика може да се очаква, че президентството ще работи за приемане на необходимите решения, свързани с Украйна и Близкия изток.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ