петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      България става пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО

      България ще бъде пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО. Споразуменията са подписани на срещата на Алианса във Вашингтон. 

      Италия, Албания, Северна Македония и България ще си сътрудничат в рамките на паневропейския транспортен коридор номер 8. А между Гърция, България и Румъния ще има споразумение, за да може да има: „военна мобилност, укрепване на транспортната свързаност“, посочват от Министерството на отбраната. 

      Часове преди това в публикация в своя профил гръцкият военен министър Никос Дендиас обяви, че през есента за обсъждане на предвидените действия ще има тристранна среща в Александруполис. От началото на войната в Украйна пристанището там е стратегическо за военните доставки.

      В Румъния, на Черно море, ще бъде най-голямата база на НАТО в Европа.

      Така нареченият „военен Шенген“ трябва да улесни митническите процедури за транспортиране на оръжието, казаха през февруари експерти пред „Хоризонт“ и прогнозираха засилващата се роля на България за подсилване на Източния фланг на НАТО с ЖП-връзките и автомагистрала „Черно море“.

      През февруари, Германия, Нидерландия и Полша подписаха споразумение за бързо трансгранично движение на войски и оръжие от Северно море, през Германия и Полша, до Източния фланг.

      Алиансът вече има капацитет да спре руската инвазия, но трябва да се премахнат бюрократичните пречки, каза преди време и командирът на военното логистично командване на НАТО генерал Александър Софранг. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ