четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Испания шокира Англия в края за рекордна европейска титла

      Испания победи Англия с 2:1 на „Олимпиащадион“ в Берлин на големия финал от Евро 2024 в Германия и спечели рекордна четвърта европейска титла след 1964, 2008 и 2012 година.

      Двубоят започна с по-активни действия на испанците, които като цяло владееха повече топката през първата част, но нито веднъж не застрашиха сериозно вратата на Джордан Пикфорд. Удари на Нико Уилямс, Фабиан Руис и Ламин Ямал бяха блокирани или избити в корнери, след които не последва опасност. Алваро Мората пък веднъж бе изведен зад английската защита, но Марк Гехи го спря.

      Шут на капитана Хари Кейн за „трите лъва“ също бе блокиран, а първият точен удар в мача дойде едва в добавеното време на първата част, когато след центриране в наказателното поле на испанците топката бе отклонена и стигна до Фил Фодън. Халфът на Манчестър Сити шутира, но Унай Симон внимаваше и спаси.

      „Ла Фурия“ започна вихрено второто полувреме и две минути след началото му поведе в резултата. Дани Олмо намери Ламин Ямал, който продължи топката към Нико Уилямс, а той с перфектен диагонален удар към долния ляв ъгъл прониза Джордан Пикфорд за 1:0. Малко след това Дани Олмо бе близо да даде аванс на Испания от два гола, след като шутира от сходна на Нико позиция, но прати топката покрай вратата.

      В 56-ата минута Алваро Мората имаше добър шанс, след като преодоля Пикфорд, но бе спрян от Дон Стоунс, който изчисти топката пред голлинията. Секунди по-късно Нико нанесе силен удар от дистанция, но топката премина на сантиметри покрай вратата. Десетина минути по-късно Олмо намери Ламин Ямал на десния фланг, крилото проби и навлезе в наказателното поле, след което шутира към долния десен ъгъл, но Джордан Пикфорд изби в корнер.

      В 72-рата минута Оярсабал стреля по диагонал, но Пикфорд улови. Само минута по-късно след контраатака по десния фланг Букайо Сака намери Джуд Белимгам в наказателното поле, който се пребори за топката и я върна назад за влезлия от резервната скамейка Коул Палмър, който с елегантен удар от 21 метра се разписа в долния десен ъгъл за 1:1. Десет минути след това Ламин Ямал бе близо до това да отбележи изключително важен втори гол за Испания, след като получи пас от Дани Олмо и се озова очи в очи с Джордан Пикфорд, който обаче запази самообладание и успя да избие топката.

      В 86-ата минута Марк Кукурея пусна превъзходно подаване към Микел Оярсабал, който бе изпуснат от английската отбрана и от близка диатанция прати топката в мрежата на Пикфорд за 2:1.

      В последната минута от редовното време Англия бе на косъм от изравнително попадение. Центриране от корнер намери Деклан Райс, който стреля в ръцете на Унай Симон, Марк Гехи направи добавка, а Дани Олмо изчисти от голлинията, Райс отправи още един удар с глава, но топката премина над вратата. Този път късметът не беше с Англия, както се случваше в предните срещи от елиминациите. В добавеното време също не падна гол и Испания ликува с четвърта европейска титла, изпреварвайки вече с един трофей Германия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ