петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      СУ „Св. Климент Охридски“ и Университетът Бенгази подписаха споразумение за сътрудничество

      Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ и Университет Бенгази – най големият и най-старият университет в Република Либия (създаден през 1955 г.)подписаха споразумение за сътрудничество в красивия град Бенгази, с което доказаха че университетите могат да бъдат пример за диалог, образование, култура и дипломация на световно ниво!

      Софийският университет е първият европейски университет, който подписва споразумение за сътрудничество с Университет Бенгази след революцията и последвалата институционална криза през 2011 г. в Либия. Университетите планират обмяна на студенти и преподаватели, провеждане на конференции и работа по съвместни европейски проекти и подкрепа на присъединяването на Либия към Болонския процес в допълнение на дейностите по проекта ARMONIA на UNIMED. Университетите могат да подпомогнатвъзстановяването на отношенията между бизнеса и държавните институции.

      В срещите на 14 юли 2024 г. от българска страна присъстваха доцент Тодор Ялъмов, зам.-декан на Стопански факултет и директор на AMBA акредитираната MBA програма по стратегическо управление имеждународният експерт по въпросите на Близкия Изток, посланик на мира и предприемач г-н Анастас Терзобалиев, който е и в основата на това сътрудничество!

      От страна на домакините присъстваха д-р Езидин Юнис Ал Дреси, президент на Университета в Бенгази, доц. Ахмад Емрадже, ръководител на центъра за международно сътрудничество, Фулбрайтов стипендианти виден археолог, д-р Ахмед Наджм, декан на факултета по изкуствата, д-р Джамал Ал-Арайби, декан на Инженерния факултет, както и микробиолога и преподавателя Кхадига Мансур и д-р Рувиди Снини, асистент във факултета по фармация.

      Директорът на Центъра за изследвания и консултации, д-р Абдул Салам Ал-Магриби, който е и професор по икономика изрази интереса на Университет Бенгази да изгради MBA програма с помощта на СофийскияУниверситет. Вицепрезидентът на Университетът Бенгази д-р Абдул Карим Ал-Газали очерта сферите на интерес за сътрудничество през изследвания и консултации в опазването на околната среда и устойчивата енергетика, области в които Стопанският факултет на Софийски Университет е лидер в Югоизточна Европа. Г-н Терзобалиев изрази готовността на български и европейски бизнес асоциации за сътрудничество с двата университета.

      В MBA програмите на Стопански факултет се обучават много студенти от арабски страни, включително дипломати от страни от Персийския залив. Софийски Университет има амбициите да възстанови образа на България като привлекателна образователна дестинация и като потенциален академичен партньор на университетите в Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ