понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Какви са проблемите пред психичното здраве в Европа?

      ''Грижата за психичното здраве почти навсякъде в Европа изпитва дефицити''

      Още преди пандемията от Covid-19 около 84 млн. души в Европейския съюз се бореха с психични разстройства – приблизително всеки шести. Пандемията, последвалата руска агресия срещу Украйна, рецесията и ръстът в цените на храните и енергията допълнително влошават положението, като особено уязвими са децата и младите хора.

      Проучване на Евробарометър от миналата година установи, че почти половината от населението на ЕС — 46% — е имало емоционални или психосоциални проблеми, като депресия и тревожност, през последната година. Затова някои експерти вече говорят за пандемия от психични разтройства. Проучването на Евробарометър хвърля светлина и върху ключови фактори, възприемани като решаващи за доброто психично здраве.

      Финансовата сигурност се очертава като сериозен проблем за 53% от анкетираните в ЕС, като за България този дял е близо 60%. Между 11 и 27% от психичните разстройства се дължат на лоши условия на труд. Несигурната работа, голямото работно натоварване, токсичната работна атмосфера и др. допринасят значително за стреса и неудовлетворението на служителите.

      Същевременно грижата за психичното здраве почти навсякъде в Европа изпитва дефицити, за преодоляването на които държавите трябва да работят.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ