петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Мирча Луческу стана най-възрастният футболен треньор в света

      79-годишният специалист е новият селекционер на националния тим на Румъния

      Най-титулованият румънски треньор – Мирча Луческу, бе избран за селекционер на националния отбор на страната си. Заедно с това той стана и най-възрастният футболен треньор в света, тъй като в момента е на 79 години. Досега №1 по възраст беше нидерландецът Дик Адвокаат (76 г.), който в момента е селекционер на Кюрасао. Ако Луческу се задържи на поста си и класира Румъния на Мондиал 2026, то той ще е на 81 години по време на световното първенство.

      До избора на румънската федерация се стигна, след като договорът на досегашния селекционер Едуард Йорданеску не беше подновен след Евро 2024. Започналото търсене на нов наставник завърши с назначението на Луческу, който е поставил само едно условие при преговорите – да определя стратегията за развитие на младежкия и юношеските отбори на Румъния. Иначе заплатата му ще е 27 000 евро на месец, а е предвидена и премия от 200 000 евро, ако класира отбора на Мондиал 2026, според информация на журналиста Ория Ивановичи.

      Това ще бъде втори престой на Мирча Луческу като селекционер на Румъния след 1981-1986 г., т.е. той се завръща на поста 43 години по-късно. Той е водил редица клубни отбори, сред които италианските „Интер“, „Бреша“, „Пиза“, турските „Галатасарай“ и „Бешикташ“, руския „Зенит“, украинския „Шахтьор“ (Донецк), а за последно – големия съперник „Динамо“ (Киев), с който се раздели през ноември м.г.

      Като треньор Луческу е шампион на Румъния с букурещките „Динамо“ и „Рапид“, на Турция с „Галатасарай“ и „Бешикташ“, а в Украйна има осем титли с „Шахтьор“ и една с „Динамо“. С тима от Донецк печели и Купата на УЕФА през 2009 г.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ