неделя, 15.09.24
15.8 C
София
24 C
Пловдив
13.1 C
Варна
Search Suggestions

      „Ислямска държава“ пое отговорност за смъртоносната експлозия в Кабул

      Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за смъртоносната експлозия вчера в афганистанската столица Кабул, предаде Ройтерс.

      В публикацията в канала си в „Телеграм“ групировката заяви, че един от нейните членове е детонирал жилетка с експлозиви, в резултат на което 45 души са били засегнати от взрива и има жертви.

      Вчера говорителят на полицията в Кабул Халид Задран съобщи, че при експлозията са загинали шестима души, а 13 са пострадали.

      Взривът избухна в югозападния квартал Кала Бахтияр в Кабул, припомня Асошиейтед прес.

      След завръщането на талибаните на власт през август 2021 г. броят на терористичните нападения в Афганистан значително намаля. Въпреки това се смята, че разклоненията на „Ислямска държава“ все още са активни в страната. Те са основен съперник на управляващите талибани и са извършвали преди нападения срещу училища, болници, джамии и шиитски райони в цялата страна.

      Талибаните се върнаха на власт в Афганистан през август 2021 г. по време на хаотичното изтегляне на войските на САЩ и НАТО след 20 години престой в азиатската държава. Въпреки първоначалните обещания за по-умерена позиция, талибаните постепенно отново наложиха строго тълкуване на ислямските закони, както по време на предишното си управление на Афганистан от 1996 до 2001 г., отбелязва АП, цитирана от БТА.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ