неделя, 15.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Македонското правителство е готово за диалог с България

      Министърът по европейските въпроси Орхан Муртезани започна първото си работно посещение в Брюксел сутринта със среща с комисаря по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване на ЕС Оливер Вархей.

      Разговорите, съобщиха от Министерството на европейските въпроси, бяха фокусирани върху текущия процес на европейска интеграция и предстоящите стъпки за по-нататъшен напредък.

      Министър Муртезани подчерта твърдия ангажимент на Северна Македония към процеса на присъединяване към ЕС, както и готовността на страната да спазва стандартите на Съюза.

      Комисар Вархеджи приветства приноса на правителството в контекста на интензивната подготовка на Плана за растеж на ЕС за страните от Западните Балкани, като същевременно подчерта необходимостта от бърз преход към следващата фаза – постигане на критериите за отваряне на първия клъстер .

      Той подчерта, че ЕС остава ангажиран да подкрепя Северна Македония в преодоляването на оставащите предизвикателства по европейския й път, особено чрез техническа и финансова помощ за задълбочаване на институционалните реформи.

      Една от централните теми на срещата бяха конституционните промени, за които Муртезани информира, че е необходимо да се създаде подходящ политически климат и обществена подкрепа за тези промени, като в същото време подчерта готовността на правителството за конструктивен диалог с България.

      Бяха обменени мнения и информация и относно Плана на ЕС за растеж на Западния бряг, който е ключов механизъм за увеличаване на инвестициите и укрепване на икономическата устойчивост на страните от региона.

      Вархеджи приветства активната роля на Северна Македония в регионалните инициативи и привеждането й в съответствие със стратегическия дневен ред на ЕС за 2024-2029 г., като подчерта продължаващата европейска подкрепа, особено в области, които са ключови за трансформацията на Северна Македония: върховенство на закона, реформи в публичната администрация и борба с корупцията.

      Муртезани подчерта, че е важно тези реформи да бъдат не само приложени, но и дълбоко вкоренени в социалните ежедневни потоци.

      По отношение на добросъседските отношения Муртезани отново подчерта ангажимента на Северна Македония за тяхното укрепване и задълбочаване, като отбеляза, че тези отношения са фундаментални за регионалната стабилност, икономическия просперитет, но и за доверието в Съюза.

      Министър Муртезани потвърди готовността си за решителни действия в контекста на следващите стъпки, свързани с европейското досие на страната, като по същество работи върху реформи за осигуряване на стабилен напредък в изпълнението на стратегическата цел на правителството – членство в Европейския съюз, се казва в изявление на министерството. по европейски въпроси.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ