събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Отново: Парламентът отхвърли референдума на „Възраждане“ за еврото

      С общо 172 гласа, от които 63 „за“, 107 „против“ и двама „въздържал се“, парламентът за втори път отхвърли предложението на „Възраждане“ за провеждане на референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?“.

      Срещу референдума гласуваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

      Когато от ИТН решиха, че ще подкрепят „Възраждане“ Тошко Йорданов направи важно уточнение: ИТН смята, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова. Подкрепяме референдума на „Възраждане“ по морални причини – защото те събраха необходимите подписи, а предишното НС наруши конституцията и закона за референдума, като изхвърли в кошчето подписите.

      „Ако този референдум се състои, ние ще агитираме против въпроса на „Възраждане“, но решението трябва да е на гражданите, не на една група политици, които са си въобразили, че могат да решават от името на всички“, обясни Йорданов през юли тази година.

      През юли 2023 г. предишният парламент отхвърли проекторешението на „Възраждане“ за провеждането на референдума, който да отложи влизането на България в еврозоната с двадесет години. Бяха събрани малко над 604 000 подписа, но впоследствие ГРАО постанови, че само 476 000 подписа са валидни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ