Search Suggestions
      сряда, 16.07.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Скандалът за дюнера: Европейската комисия дава на Турция и Германия 6 месеца да се разберат

          Европейската комисия (ЕК) е дала на Турция и Германия срок от шест месеца, за да постигнат компромис по спора за дюнер кебапа, съобщава британското сп. „Икономист“.

          - Реклама -

          Турция поиска преди време от Европейския съюз защитен статут за дюнер кебапа, тъй като рецептата на популярното в Германия ястие се различава значително от традиционния вариант.

          Дюнер кебапът се появява в Германия през 70-те години на миналия век, когато в страната пристигат много работници от Турция.
          Класическата рецепта, която Турция иска да защити, включва месо, ориз, домати, люти чушки. По правило тази плънка се сервира в хляб пита.

          Дюнер кебапът, който е придобил популярност в Европа, обикновено включва зеле и листа от маруля. Пълнежът е силно покрит със сосове, включително чеснов сос, и се увива в лаваш.

          Заради тези различия в рецептата Турция е потърсила подкрепа от ЕС в защита на традиционния начин на приготвяне на ястието, посочва „Икономист“.

          Изданието пише, че турските изисквания включват използването на говеждо или пилешко месо. Начинът, по който месото се маринова и нарязва, също може да стане защитен от правилата на ЕС.

          Продажбите на дюнер кебап в Европа възлизат на около 3,5 млрд. евро годишно, като в Германия те са 2,3 млрд. евро.
          Ако Турция успее да получи правото от ЕС да защити името на традиционното ястие, дюнер кебапът ще трябва да се продава в Европа под друго име.

          Междувременно цената на дюнер кебапа в Европа много се е повишила – средно около 10 евро за порция.

          Думата „дюнер“ произлиза от турския глагол „дьонмек“, който означава „въртя“. Ястието се пече в продължение на часове на шиш и се нарязва на ивици, когато месото стане хрупкаво и кафяво. В Турция ястието оригинално е било произвеждано от агнешко месо и продавано само в чиния. През 70-те години обаче турски имигранти в Берлин решават да го сервират в питка и модифицират рецептата, за да я направят специална за берлинчаните.

          Европейската комисия (ЕК) е дала на Турция и Германия срок от шест месеца, за да постигнат компромис по спора за дюнер кебапа, съобщава британското сп. „Икономист“.

          - Реклама -

          Турция поиска преди време от Европейския съюз защитен статут за дюнер кебапа, тъй като рецептата на популярното в Германия ястие се различава значително от традиционния вариант.

          Дюнер кебапът се появява в Германия през 70-те години на миналия век, когато в страната пристигат много работници от Турция.
          Класическата рецепта, която Турция иска да защити, включва месо, ориз, домати, люти чушки. По правило тази плънка се сервира в хляб пита.

          Дюнер кебапът, който е придобил популярност в Европа, обикновено включва зеле и листа от маруля. Пълнежът е силно покрит със сосове, включително чеснов сос, и се увива в лаваш.

          Заради тези различия в рецептата Турция е потърсила подкрепа от ЕС в защита на традиционния начин на приготвяне на ястието, посочва „Икономист“.

          Изданието пише, че турските изисквания включват използването на говеждо или пилешко месо. Начинът, по който месото се маринова и нарязва, също може да стане защитен от правилата на ЕС.

          Продажбите на дюнер кебап в Европа възлизат на около 3,5 млрд. евро годишно, като в Германия те са 2,3 млрд. евро.
          Ако Турция успее да получи правото от ЕС да защити името на традиционното ястие, дюнер кебапът ще трябва да се продава в Европа под друго име.

          Междувременно цената на дюнер кебапа в Европа много се е повишила – средно около 10 евро за порция.

          Думата „дюнер“ произлиза от турския глагол „дьонмек“, който означава „въртя“. Ястието се пече в продължение на часове на шиш и се нарязва на ивици, когато месото стане хрупкаво и кафяво. В Турция ястието оригинално е било произвеждано от агнешко месо и продавано само в чиния. През 70-те години обаче турски имигранти в Берлин решават да го сервират в питка и модифицират рецептата, за да я направят специална за берлинчаните.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Преподаватели от Белградския университет обвиниха жандармерията в прекомерна сила срещу студенти

          Преподавател от Юридическия факултет на Белградския университет подаде наказателна жалба срещу жандармерийски офицери, обвинявайки ги в употреба на прекомерна сила по време на протест...

          ЕС наложи нови санкции за опити за дестабилизация на Молдова преди изборите

          Европейският съюз наложи санкции на 7 лица и една компания с връзки с Москва, обвинени в опити да дестабилизират Молдова преди ключовите парламентарни избори...

          Студенти в Нови Сад излизат на протест тази вечер заради помилването на нападатели с бухалки

          Студентите, участващи в блокадите на факултети в Нови Сад, обявиха митинг за тази вечер от 20:00 часа местно време (21:00 ч. българско време) на...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions