Search Suggestions
      събота, 05.10.24
      20.2 C
      София
      20 C
      Пловдив
      24.6 C
      Варна
      Search Suggestions

          ПОРЕДЕН УДАР: В Бейрут е убит наследникът на Насрала

          При израелски удар в Бейрут е бил убит Хашем Сафиедин – братовчед на досегашния лидер на ливанското шиитско движение „Хизбула“ Хасан Насрала, смятан за негов наследник начело на групировката, съобщи телевизия Ал-Арабия, цитирана от БНР. Това е станало по време на среща в щаб на ислямистите в предградие на ливанската столица.

          Загинали са всички присъствали на срещата. Агенциите съобщават, че сраженията между „Хизбула“ и израелската армия стават все по-интензивни. САЩ и ООН обявиха, че отпускат помощи за Ливан и региона.

          Военните са обстрелвали бункер, където се провеждала среща на лидери на „Хизбула“. Появиха се и информации, че Хашем Сафиедин вероятно е ранен, но те не бяха потвърдени. Саудитският канал Ал-Хадат информира, че Израел е получил потвърждение за смъртта на Сафиедин при обстрел през вчерашния ден. Преди смъртта на Хасан Насрала той ръководеше изпълнителния съвет на ислямистите.

          При израелски удар в Северен Ливан е бил убит и Саид Аталах – един от лидерите на Бригадите „Изедин ал Касам“, военното крило на радикалната палестинска групировка „Хамас“. Засега няма коментар от израелска страна.

          От „Хизбула“ обвиниха израелската армия в опит за проникване в южния ливански град Одайсе. Според военизираната групировка в момента там се водят сражения. По-рано днес експлозии отекнаха в три южни квартала на ливанската столица Бейрут.

          ООН предоставя допълнителни 2 милиона долара на Ливан за справяне с влошаващата се ситуация в страната, съобщи говорителят на световната организация Стефан Дюжарик. Средствата са от Ливанския хуманитарен фонд. Бейрут вече получи 10 милиона долара от него и още 10 милиона от Централния фонд за отговор на бедствени ситуации към ООН.

          Американският Държавен департамент обяви близо 157 милиона долара подпомагане за засегнатите от конфликта в Ливан и региона. Част от парите ще отидат и за хората, избягали в съседна Сирия.

          Продължава и евакуацията на чуждите граждани от Ливан. Германия евакуира допълнително над 200 души, а Нидерландия изведе повече от 180. По-голямата част от тях са нидерландци, но има и белгийци, финландци и ирландци.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions